Példa nélküli, véres bandaháború és leszámoláshullám zajlik Svédországban jelentette ki a svéd országos rendőrfőkapitány szerdán, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv államban. Anders Thornberg rendőrfőkapitány hozzátette: az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban. Mint elmondta, több, 13 és 15 év közötti fiú halt meg, egy bűnöző édesanyját otthonában ölték meg, egy fiatal férfit pedig Uppsalában munkába menet lőttek agyon. – A gyilkosságok megrendelőit gyakran külföldön találjuk – fűzte hozzá.

A hazai sajtó is beszámolt arról, hogy több lövöldözés is történt ezen a héten Svédországban: négy az egyeteméről híres Uppsalában, ebből kettő halálos kimenetelű volt, kettő pedig Stockholmban, ahol egy 13 éves fiú vesztette életét. Megdöbbentő, de sajnos igaz, mint írták, Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború. A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet jegyeztek fel. Idén azonban, augusztus 15-ig már 109 robbantás regisztráltak a skandináv országban. Emellett 2022-ben 391 lövöldözést jegyeztek fel Svédországban, ebből 62 volt halálos, míg egy évvel korábban 45 embert lőttek agyon. Thornberg hangsúlyozta, hogy a bűnbandák közötti konfliktusok számos ártatlan ember életét követelték. – Az állampolgárok félnek és nő a bizonytalanság. Emellett megemeltük a terrorveszély szintjét Svédországban – tette hozzá.

Jöjjön a véleményünk:

1, Ha kihagytuk volna a Svédország szót és az északi országra utaló rendőrkapitány nevét a cikkből, akkor az elolvasott tragikus hírek alapján aligha hiszem, hogy sokan tippeltek volna a skandináv államra. Sőt, megkockáztatom, talán Svédország lett volna az utolsó, amelyik az eszünkbe jutott volna. Nincs azonban feladvány, csak egy szomorú, lesújtó kórkép az északi országról. Csak halkan jegyzem meg, a lesajnált, a svédek által is lediktatúrázott Magyarországon ilyen esetek, jelenségek nem fordulhatnak elő… Nagy szerencsénkre!

2, Ugyan nem írják a cikkekben, hogy ezeket az eseteket kik követik el, és kik a támadások szenvedő alanyai, de valamiért az az érzésem, hogy az ügyek nem Nilsekről, Ulfokről és Andersekről szólnak, maximum sértetti oldalon. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy a Svédországba tömegével érkezett bevándorlóknak köze van ezekhez az esetekhez. Arról már régóta szólnak a hírek – magunk is írtunk már erről –, hogy a migránsok No-go zónákat hoznak létre sok nyugati városban, így Svédország nagyobb településein is, ahová a rendőrség nem szívesen jár, ha egyáltalán be mernek menni az egyenruhások. Valamiből azonban nekik is meg kell élni, így bűnözésből próbálhatnak megélni.

3, Ez a sajtótájékoztató úgy hangzott, mintha a svéd rendőrkapitány kétségbeesett segélykiáltást adott volna ki. Én csak azt nem értem, hogy ha svéd rendőrfőnök ilyen szinten tanácstalan és tehetetlen, akkor mit érezhet egy átlag állampolgár? Kiben bízhatnak a jólétben elkényelmesedett őslakosok, ha a rendőrökben nem? Mi lesz ennek a vége? Hát egy biztos, nem sok jó. Ha nem egy kontinensen lennénk velük, azt mondanám, ez legyen az ő bajuk. De itt vannak nem túl messze tőlünk, közel sem olyan távol, mint gondolnánk… Marad az aggódás és a remény, hogy egyszer Andersék észbe kapnak. Reméljük, nem lesz még akkor túlságosan késő!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét