Az Európai Uniónak fel kellene hagynia az orosz földgáz és más áruk vásárlásával – mondta Ion-Marcel Ciolacu. A román miniszterelnök szerint még akkor is meg kellene ezt tenni, ha a drasztikus intézkedés miatt az árak magasabbak lesznek. A román államfő a Der Standard című osztrák napilapnak nyilatkozva felszólított minden tagállamot, hogy minél hamarabb függetlenedjenek az orosz energiától, és azt állította, hogy szomszédja és az Európai Unió tagjelölt állama, Moldova már megtette ezt.

A témában itthon az Oroszhírek.hu írt cikket, amelyben megemlítik: Ausztria történelmileg függ az orosz földgáztól, és az ország vezetése szerint nincs egyszerű lehetősége annak fokozatos kivezetésére. Ciolacu azt állította, hogy Ausztria „véres pénzt” fizet, amikor Oroszországtól vásárol üzemanyagot.

Orosz győzelem?

A román miniszterelnök szerint az ár, amelyet az EU fizetne a javasolt betiltásért, jóval alacsonyabb lenne, mint amit Ukrajna fizetne a folyamatban lévő konfliktusban. Ciolacu felszólította az uniós vezetőtársakat, hogy „tartsák szem előtt, mi történne valójában, ha az Oroszországi Föderáció győzne” a Kijev elleni harcban. – Nem teremtene ez lehetőséget arra, hogy a Putyinhoz hasonló emberek megszaporodjanak Európa más országaiban? – tette hozzá.

A derék Ciolacu – legalábbis a tudósítások szerint – Magyarországot nem említette meg Ausztria mellett, de nyilvánvalóan nekünk is üzent ezzel. A román elnök egy dologról viszont nem beszél, ami ugyanakkor nagyon fontos, mondhatni perdöntő. Romániának és Magyarországnak éves szinten hasonló mennyiségű gázra, körülbelül 11 milliárd köbméterre van szüksége. Csakhogy amíg ebből Románia több mint 9 milliárd köbmétert megtermel, hazánk ennek negyedét sem.

Vagy más megközelítésben Magyarországnak négyszer-ötször több gázt kell vásárolnia, mint Romániának. Na, úgy könnyű egy országnak nemet mondania az orosz gázra, ha a szükséglet zömét maga is meg tudja termelni. S ha többletárat fizet, akkor ezt 2 milliárd köbméterért kell megtennie, és nem négyszer-ötször ekkora tételért.

S még egy dolog. Érdekes vagy sem, magam nem az Oroszországi Föderáció győzelmétől félek. Noha azt azért megjegyezném: nagyon elítélem az erőszakot és a háborút, és mérhetetlenül sajnálom a konfliktus áldozatait és azok hozzátartozóit.

Szerintem azonban sokkal nagyobb baj lenne, ha Oroszország veszítene, mert akkor Ukrajna a globalista háttérhatalom bábja és egyben előretolt bástyája maradna. Ukrajnában minden menne úgy tovább, ahogy eddig, a világ pedig egészen biztosan rosszabb lenne az USA egyeduralma mellett, mint anélkül. Úgy szeretném e téren Ciolacu arcára fagyasztani a mosolyt…

1 hozzászólás

  1. Amennyiben orbánban van egy szemernyi tisztesség a magyar nép irányába az olaj tranzit felemelése /állitólag három és félszeresére emelte ukrajna-/ az ukrán és román gabonatranzit árát sokkal többel emelje föl,még indokolni se problémás mivel láthatólag hatalmas kamionokkal szállitják és nagymértékben kárositja az utainkat,-a románok biztos,hogy az ukrán gabonát rajtunk keresztül fogják szállitani,hogy kijátszák az esetleges ukrán szállitókra kivetendő tranzit dijat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét