Volodimir Zelenszkij „civilizált válasszal” fenyegette meg azokat az országokat (Magyarország mellett Lengyelországot és Szlovákiát), amelyek az Európai Bizottság döntése ellenére megtiltották az ukrán gabona behozatalát. A színészelnök kilátásba helyezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért. A politikus ugyanakkor Telegram-csatornáján köszönetet mondott Ursula von der Leyen EB-elnöknek az ukrán mezőgazdasági termékek EU-ba történő behozatalára vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló döntésért, és azt a „valódi egység és bizalom” példájának nevezte. Szerinte viszont a szomszédok döntései sértik az uniós jogot.

Az Európai Bizottság korábban úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az unió több határ menti országára az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó korlátozásokat, de kötelezte Kijevet, hogy vezessen be intézkedéseket az export ellenőrzésére. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország azonban szeptember 16-tól egyoldalúan meghosszabbította az ukrán gabona behozatali tilalmát. Budapest 24 árutípus Ukrajnából történő behozatalát tiltotta meg.

A tények után jöhetnek a vélemények:

  1, Brüsszel álláspontja egész egyszerűen nevetséges, nem tudni mi okból döntött úgy az Európai Bizottság, hogy azok a veszélyek, amelyek szeptember 15-én még fennálltak, szeptember 16-ára megszűntek. Vajon mi változott meg? Szerintem semmi. Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij mégis összekacsintottak…

  2, A gabonaegyezménynek nagyjából az volt a lényege, hogy a háború ellenére Oroszország engedje meg, hogy az ukrán áruk kijussanak keleti szomszédunktól. No nem azért, hogy Kijevnek jobb legyen, sokkal inkább azért, hogy a harmadik világ éhező országai hozzájuthassanak a létfontosságú gabonához. Ehhez képest hová nem került a gabona? A harmadik világ éhező országaiba, az áru nagy része ugyanis a befolyásos kereskedők közvetítésével Európába jutott, és így részben elárasztották a termékekkel Magyarországot is.

  Ez a helyzet hihetetlen nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdákat. A dolog azonban nagyon egyszerű, ha az ukrán gabonával tényleg az éhezőket akarják megmenteni, akkor tessék, tegyék Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát megkerülve, ahogy csak tudják. Ha viszont Kijev célja az európai piac lenne, akkor pedig nincs szükség engedélyekre, mert az ukrán gabonából nem kérünk.

  3, S hogy miért nem kérünk az ukrán gabonából? Hát egyrészt azért, mert nekünk is van elég. Sőt, sok gazda és hazai kereskedő külföldre exportálja a megtermelt mennyiség egy részét. Másrészt, fogalmunk sincs, hogy Ukrajnában milyen körülmények között termelik a gabonát.

  Addig sem volt ez átlátható, amíg nem volt háború. De ez 2022. február 24. óta kiváltképp így van. Aligha van a világon olyan ember, aki pontosan tudja, hogy az ukrán gazdák milyen vegyszereket, kemikáliákat, permeteket használnak. S mi köszönjük, nem kérünk a kétes hátterű ukrán gabonából, jó lesz nekünk továbbra is a sajátunk.

  4, S még valami kedves Színészelnök! Sokszor leírtuk már, de újra megtesszük, hátha az információk elérnek önhöz, és bejutnak az egybites agyába. Magyarország a lehetőségeihez képest nagyon sok mindennel segíti Ukrajnát. Segélyszállítmányokat küld Kijevnek, menekülteket fogad be és lát el tömegével. Ukrán gyerekeket tanítunk, nevelünk az iskoláinkban, és diákokat táboroztattunk egész nyáron. Közben a hazai karitatív szervezetek is teljes mellszélességgel kiállnak az ukrán menekültek mellett, és minden segítséget megadnak nekik.

  Ehhez képest minimum pofátlanság, hogy Zelenszkij elnök fenyegetőzik. A színészelnök helyében mi meghajolnánk Magyarország előtt, és szüntelenül hálálkodnánk a rengeteg segítségért. Ezt tenné egy kulturált európai vezető, Zelenszkij azonban más utat választott. Úgy hiszem, egyszer megfizet majd mindenért, ha máshol nem, odaát.

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét