Ursula von der Leyen a hétvégén Lampedusán járt, és megállapította, amit már az olaszok az év eleje óta hajtogatnak: migrációs válsághelyzet van. Az Európai Bizottság elnöke, mint a mesebeli lány, hozott is valamit, meg nem is – ígért is valamit és semmit sem Rómának és az európaiaknak.

Frontexit

A beszámolók szerint von der Leyen kihirdetett egy 10 pontos akciótervet. Ebben az szerepel többek közt, hogy megerősítik Európai Unió Menekültügyi Ügynökség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelenlétét és támogatását. Ezzel együtt fokozzák a határőrizetet a tengeren és a levegőben is.

Ez elsőre talán jól hangzik, és úgy tűnhet, végre fordul a széljárás, de valójában nem. A Frontex-szel eddig sem az volt a baj, hogy nem elég aktív, hanem az, hogy a migránsokat az esetek többségében nem visszafordítja, hanem összegyűjti és partra teszi Európában. Az Európai Tanács honlapján azt olvashatjuk: 2015 és 2023 év eleje között „629 ezer életet mentett meg” az ügynökség.

Bérmigránstartás

A bizottsági elnök azt is megígérte, hogy felgyorsítják a tunéziai parti őrség és más hatóságok felszereléseinek szállítását és képzését.

Ez a vállalás leginkább pótcselekvésnek tűnik – nem mellesleg pénzkidobás. Most tényleg? Meg kell tanítani a tunéziai rendvédelmi szervek tagjait arra, hogy felismerjék a migránsokat és az embercsempészeket?

Segítünk: ha valaki csapatostul előkeveredik a Szahara homokjából, majd egy strandpapucsos ürgétől kap egy térképet és egy gumicsónakot, amire ötvened magával felszáll, és toronyiránt evez a Fekete-tengeren, akkor az illető migráns, aki pedig segítséget nyújtott neki: bűnöző.

A tunéziai határőrség egyébként egy évtizede vadászik az országba beszivárgó terroristákra és líbiai fegyveresekre, nem is eredménytelenül. Ez is mutatja, hogy a probléma gyökere nem a pénz, az eszközök és tudás, hanem az akarat hiánya.

Amit az EU és a tunéziai kormány ebben az esetben tesz, vagy tenni próbál, lényegében emberkereskedelem. Az előbbi pénzt ad az utóbbinak azért, hogy szerencsétlenek ezreit eltüntesse valamilyen koncentrációstáborban. Esetleg visszafordítsa őket Tunézia déli határairól a biztos halálba. Emberiességből jeles. Gratulálunk!

Jogosítványt, forgalmi engedélyt!

A bizottsági elnök listáján szerepel továbbá, hogy határozottabban fellépnek az embercsempészek ellen, és korlátozzák a tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok használatát.

Ha a határozott fellépés nem azt jelenti, hogy uniós kommandósok fognak Black Hawk helikopterekkel éjszakánként rajtaütni szerte Észak-Afrikai embercsempészek táborain, akkor hagyjuk is… Ami pedig a „tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok” használatának „korlátozását” illeti, adódik a kérdés: mit fognak csinálni? Bevonják a lélekvesztők forgalmi engedélyét? Korlátozzák a felhajtásukat a tengeri sztrádára? Esetleg nem haladhatnak majd másfél csomónál gyorsabban?

A probléma itt ugyanaz, mint a Frontex esetében. Valószínűleg annyi történik majd, hogy az unió partvédelmi ügynöksége több embert vesz a hajói fedélzetére, és szállít Európába.

Nem véletlen, hogy von der Leyen 10-es listáján a non plus ultra az az ígéret, hogy a Lampedusára eljutott embereket szétosztják az EU más tagállamai között. Helyben vagyunk. Migránselosztás.

De hogy ne csak akadékoskodjunk, közöljük a mi listánkat is:

1. Európa határainak védelme, az illegális migránsok visszafordítása az utolsó olyan nem uniós államba, amelynek a területén áthaladtak.

2. A kizsákmányolás és az elhanyagolás helyett felelős Afrika-politika: munkahelyteremtő és életminőség-javító fejlesztések és beruházások a fekete kontinensen annak érdekében, hogy az EU és az európai vállalkozások tisztességes profithoz jussanak, miközben az afrikaiak esélyt kapnak arra, hogy helyben boldoguljanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét