Ursula von der Leyen a hétvégén Lampedusán járt, és megállapította, amit már az olaszok az év eleje óta hajtogatnak: migrációs válsághelyzet van. Az Európai Bizottság elnöke, mint a mesebeli lány, hozott is valamit, meg nem is – ígért is valamit és semmit sem Rómának és az európaiaknak.

Frontexit

A beszámolók szerint von der Leyen kihirdetett egy 10 pontos akciótervet. Ebben az szerepel többek közt, hogy megerősítik Európai Unió Menekültügyi Ügynökség és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) jelenlétét és támogatását. Ezzel együtt fokozzák a határőrizetet a tengeren és a levegőben is.

Ez elsőre talán jól hangzik, és úgy tűnhet, végre fordul a széljárás, de valójában nem. A Frontex-szel eddig sem az volt a baj, hogy nem elég aktív, hanem az, hogy a migránsokat az esetek többségében nem visszafordítja, hanem összegyűjti és partra teszi Európában. Az Európai Tanács honlapján azt olvashatjuk: 2015 és 2023 év eleje között „629 ezer életet mentett meg” az ügynökség.

Bérmigránstartás

A bizottsági elnök azt is megígérte, hogy felgyorsítják a tunéziai parti őrség és más hatóságok felszereléseinek szállítását és képzését.

Ez a vállalás leginkább pótcselekvésnek tűnik – nem mellesleg pénzkidobás. Most tényleg? Meg kell tanítani a tunéziai rendvédelmi szervek tagjait arra, hogy felismerjék a migránsokat és az embercsempészeket?

Segítünk: ha valaki csapatostul előkeveredik a Szahara homokjából, majd egy strandpapucsos ürgétől kap egy térképet és egy gumicsónakot, amire ötvened magával felszáll, és toronyiránt evez a Fekete-tengeren, akkor az illető migráns, aki pedig segítséget nyújtott neki: bűnöző.

A tunéziai határőrség egyébként egy évtizede vadászik az országba beszivárgó terroristákra és líbiai fegyveresekre, nem is eredménytelenül. Ez is mutatja, hogy a probléma gyökere nem a pénz, az eszközök és tudás, hanem az akarat hiánya.

Amit az EU és a tunéziai kormány ebben az esetben tesz, vagy tenni próbál, lényegében emberkereskedelem. Az előbbi pénzt ad az utóbbinak azért, hogy szerencsétlenek ezreit eltüntesse valamilyen koncentrációstáborban. Esetleg visszafordítsa őket Tunézia déli határairól a biztos halálba. Emberiességből jeles. Gratulálunk!

Jogosítványt, forgalmi engedélyt!

A bizottsági elnök listáján szerepel továbbá, hogy határozottabban fellépnek az embercsempészek ellen, és korlátozzák a tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok használatát.

Ha a határozott fellépés nem azt jelenti, hogy uniós kommandósok fognak Black Hawk helikopterekkel éjszakánként rajtaütni szerte Észak-Afrikai embercsempészek táborain, akkor hagyjuk is… Ami pedig a „tengeri közlekedésre alkalmatlan csónakok” használatának „korlátozását” illeti, adódik a kérdés: mit fognak csinálni? Bevonják a lélekvesztők forgalmi engedélyét? Korlátozzák a felhajtásukat a tengeri sztrádára? Esetleg nem haladhatnak majd másfél csomónál gyorsabban?

A probléma itt ugyanaz, mint a Frontex esetében. Valószínűleg annyi történik majd, hogy az unió partvédelmi ügynöksége több embert vesz a hajói fedélzetére, és szállít Európába.

Nem véletlen, hogy von der Leyen 10-es listáján a non plus ultra az az ígéret, hogy a Lampedusára eljutott embereket szétosztják az EU más tagállamai között. Helyben vagyunk. Migránselosztás.

De hogy ne csak akadékoskodjunk, közöljük a mi listánkat is:

1. Európa határainak védelme, az illegális migránsok visszafordítása az utolsó olyan nem uniós államba, amelynek a területén áthaladtak.

2. A kizsákmányolás és az elhanyagolás helyett felelős Afrika-politika: munkahelyteremtő és életminőség-javító fejlesztések és beruházások a fekete kontinensen annak érdekében, hogy az EU és az európai vállalkozások tisztességes profithoz jussanak, miközben az afrikaiak esélyt kapnak arra, hogy helyben boldoguljanak.

Előző cikkAz ukrán náci nem náci, vagy esetleg jó náci
Következő cikkCsoda: már temették, de feltámadt Kadirov

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét