Erdoğan szakítással fenyegette meg az EU-t – ezzel a címmel közölt cikket a Telex, amelyben azt írják: az Európai Parlament (EP) a csatlakozási eljárás leállításával fenyegette meg Törökországot. Mi van?

Zavaros, tudjuk, de tényleg ez a helyzet. A portál szóban forgó propagandacikke azt sugallja: a török elnök már megint vállalhatatlanul viselkedik, zsarol. Pedig az EP „csak” azt mondta ki határozatban, hogy

„az uniós csatlakozási tárgyalások 2018 óta gyakorlatilag megrekedtek a törökországi jogállamiság és demokrácia romlása miatt”. Törökországnak „hitelesen bizonyítania kell elkötelezettségét a szorosabb kapcsolatok és az Európai Unióhoz (EU) való igazodás mellett”. Ankara „szándékosan nyomást gyakorol Svédországra, és késlelteti annak NATO-csatlakozását…”. Nem számolta fel kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, és nem csatlakozott az EU által bevezetett szankciókhoz. Ennek kapcsán a testület megjegyezte: „A tagság felé vezető úton az uniós külpolitikához, így a szankciókhoz is igazodni kell.”

Aztán jön a kedvenc részünk:

„A török kormány drasztikus irányváltásának hiányában Törökország uniós csatlakozási folyamata a jelenlegi körülmények között nem tud folytatódni”. Ezért az EP azt javasolja, hogy az uniós intézmények és tagállamok „szüntessék meg a jelenlegi patthelyzetet”.

Recep Tayyip Erdoğan erre egy interjúban azt mondta, felmérik a fejleményeket, és „ha kell, szétválhatnak az útjaink az Európai Unióval”. A Telex ezt tünteti fel úgy, mintha a török elnök fenyegetne. Eközben a portál szerint az teljesen rendben van, hogy az EP lényegét tekintve jogszabályba foglalta:

Törökország csak akkor válhat az Európai Unió tagjává, ha függetlenül a török választók akaratától rendszerváltást hajt végre, és olyan politikát csinál, amit Brüsszelből diktálnak. Így írnak, így viselkednek a liberális demokraták.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét