Bár Lengyelország a háború kezdete óta mindig is támogatta Ukrajnát, most a gabonaimport körüli vita miatt mégis leállítja a fegyverszállítást – adta hírül a CNN Mateusz Morawiecki bejelentése nyomán. Varsónak tehát elege lett abból, hogy a kijevi vezetés szótárában nem szerepel a köszönöm, és hogy Zelenszkijék nem ismerik a hála fogalmát. Sőt, egyik legfőbb szövetségesüket képesek voltak feljelenteni a WTO-nál, valamint szankciókkal fenyegetni.

De mi következik ebből?

Közvetlenül talán semmi. Mielőtt azonban kifejtenénk, hogy miért, fontos leszögezni: az ukrán reakció a lengyel lépésre, a gabonaimport tilalmának fenntartására, teljesen értelmetlen volt.

Lengyelország eddig sem engedte be a piacaira a kétes minőségű árut, viszont semmilyen akadályt nem gördített a tranzit elé. Ezután sem akar. Tehát az intézkedése nem változtat azon a kialakult gyakorlaton, hogy az ukránok Brüsszel segítségével, mintha uniós termény lenne, az Afrika és Ázsia szegényeinek szánt gabonájukat szabadon eladhatják a jól fizető fejlett országoknak. Érthetetlen, hogy ha eddig ez működött, akkor miért kaptak dührohamot Kijevben, amikor a lengyel, magyar és szlovák kormány azt mondta: maradjon is ez így.

Az emberi agy olyan, hogy a képtelen helyzetekre megpróbál, ha más nincs, erőltetett, összeesküvésszerű magyarázatokat kreálni, de erre most semmi szükség. Az őrültség néha tényleg az elmebaj megnyilvánulása.

Tökéletes példa erre az ukrán biztonsági tanács főtitkára, Olekszij Danyilov. A kijevi diplomácia régóta rá akarja venni Kínát és Indiát a támogatására. Mindezt úgy, hogy Danyilov több ízben is kifejtette: az ázsiaiak barbár vademberek, az értelmi képességeik pedig alulmúlják Európa népeiét, melyek közül az ukránok természetesen fölfelé lógnak ki.

Ez az ukrán diplomácia: fölényes, követelődző, sértődékeny, hisztis és baromira mocskos a szája.

A magyarok és a szlovákok mellett a lengyelekbe is nyilván azért szálltak bele páros lábbal, mert komolyan azt hiszik, hogy ezt megtehetik. Mateusz Morawiecki azonban most megmutatta, hogy nem.

Ugyanakkor – és ez a válasz a fenti kérdésre – hiba lenne túlértékelni a hírt, miszerint Varsó nem szállít több fegyvert a szomszédjának. Varsó az elmúlt bő másfél évben kispöröte a raktárait, nagyjából mindent odaadott Ukrajnának, amit lehetett. Belátható időn belül tehát nem is lenne képes újabb fegyvereket szállítani.

Másfelől viszont a lengyel reakció nagyon határozott üzenet Kijevnek, és előre vetíti azt, hogy ha Zelenszkijék nem vesznek vissza az arcukból, akkor közép- vagy hosszútávon el fogják veszíteni a támogatóikat. Akkor aztán harcolhatnak tovább azzal, ami a két lábuk között lóg. Persze, kérdés, hogy veszik-e a lapot. E tekintetben komoly kétségeink vannak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét