Egy egyenlőbb, igazságosabb világot kell teremtenünk a magunk és a gyermekeink számára – tulajdonképpen erről szólt Szergej Lavrov beszéde, amit az ENSZ közgyűlése előtt mondott el. Az orosz külügyminiszter kiemelte: az amerikaiak és az európaiak megszokták, hogy lenézik a világ többi részét, ígéreteket és kötelezettségvállalásokat tesznek, aztán egyszerűen nem teljesítik azokat. Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, a Nyugat egy valóságos „hazugságbirodalom”.

A Nyugat felsőbbrendűnek tartja magát az emberiség többi részével szemben. Ezt az EU diplomáciai vezetője, Josep Borrel is világossá tette, amikor nem régiben úgy fogalmazott:

„Európa egy virágzó kert, körülötte pedig minden dzsungel”.

Mérgező kert

Csakhogy ebben a kertben, mint arra most Szergej Lavrov nagyon helyesen rámutatott: mérgező és húsevő növények nőnek. Az unióban a hatalom birtokosai és csatlósaik harcot hirdettek a hagyományos értékek és azok képviselői ellen. Terjed az iszlamofóbia, az antiszemitizmus, a keresztényellenesség; a vallásos emberek hitéből gúnyt űznek, a család fogalmát relativizálják, a másként gondolkodókat pedig a woke szellemében elhallgattatják.

Miközben az emberiség többsége a „globális Dél” országaiban él, a nemzetközi intézményrendszert a Nyugat dominálja. Afrika, Ázsia és Latin-Amerikai népei sem szóhoz, sem képviselethez nem jutnak az olyan szervezetekben és testületekben, mint amilyen az IMF, a Világbank, a WTO vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az orosz külügyminiszter bár nem említette, de megtesszük mi: ezek az egyenetlenségek nagyon komolyan hátráltatják az úgynevezett fejlődő világ felzárkózását, így közvetlenül felelősek a világélelmezési válságáért és a tömeges migrációért.

Valódi egyenlőséget!

Lavrov kitért arra is, hogy a Nyugat kettősmércéje, neokolonialista hozzáállása az élet minden területén tetten érhető. Gondoljunk csak bele: ha a NATO terjeszkedik, ha esetleg kilép az alapszerződés keretei közül, és Kelet-Ázsiában is pozíciókat foglal el, akkor az „jó dolog”. A BRICS – mely nem is fegyveres blokk – bővítése viszont „fenyegetés”.

Egy olyan világban élünk tehát, amelyben a „szabadság” kereteit a Nyugat határozza meg. Azt szabad, amit ők, és mindenekelőtt Washington megenged. Ebbe, adott esetben nagyon sok minden belefér: háborúk, diktatúrák támogatása, a nemzetközi szerződések be nem tartása. Másfelől viszont semmi. Gondoljunk csak arra, mióta áll például Kuba pusztító szankciók alatt, pusztán azért, mert elkergettek egy amerikai rezsimet. De példálózhatott volna Lavrov Koszovóval is, amely elszakadhatott Szerbiától, de ugyanezt egy sor másik nemzet nem tehette meg.

Oroszország éppen ezért sokak hangját felerősítve egy új világrend megteremtését sürgeti. Ehhez pedig szerinte a legfontosabb lépés az ENSZ reformja, demokratizálódása, hogy a Nyugat többé ne téríthesse el eredeti küldetésétől.

„Erre a megalakulása óta nem volt akkora esély, mint most. Ez optimizmussal tölti el mindazokat, akik hisznek a nemzetközi jog uralmában és szeretnék, ha az ENSZ a világpolitika központi koordináló szerve lenne. Ahol az államok közösen, az érdekek méltányos egyensúlya alapján megegyeznek a problémák megoldásának módjáról” – fogalmazott.

Előző cikkKépzelt levél az ukrán frontról
Következő cikkÍgy fejeződhet be végre az orosz-ukrán háború

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét