Nem sokkal azután, hogy a Fehér Ház fura ura Vietnamban járt – ahol az amerikaiak jó szokásához híven elfelejtett bocsánatot kérni a háborús pusztításért – különös hírt szellőztetett meg a Reuters. Az ügynökség szerint előrehaladott tárgyalások folynak Hanoi és Washington között egy nagyobb fegyverbeszerzésről. Az informátorok azt is elmondták, hogy Joe Biden F–16-osokat akar eladni a délkelet-ázsiai országnak, a vásárláshoz pedig kedvezményes hitelt nyújtana az Egyesült Államok.

A mese úgy szól, hogy a szegény vietnamiak rettegnek a kínaiak terjeszkedésétől, az USA pedig jó szamaritánusként szeretne önzetlenül segíteni a szuverenitásuk védelmében. Közben, mint azt Biden a látogatásán is hangsúlyozta, véletlenül sem szeretnének hidegháborúba keveredni Kínával. Tegyük hozzá, ez a kijelentés inkább úgy igaz, hogy nem véletlenül szeretnének – hiszen évek óta dolgoznak rajta.

Érdekes, hogy a vietnami sajtó lényegében egy sort sem írt az ügyről. A vadászgépek állítólagos beszerzéséről szinte kizárólag csak a nyugati sajtó vietnami kiadásai (BBC, Radio Free Asia stb.) számoltak be.

A kevés kivétel közé tartozik egy haditechnikával foglalkozó portál, melynek elemzéséből megtudhatjuk: a Vietnami Népi Légierő Szu–27-es, Szu–30-as és Szu–22-es orosz gépek köré épült fel, amelyek nem kompatibilisek az F–16-osokkal. A szerző szerint az amerikai haditechnika minőségi téren előrelépést jelentene az ország hadereje számára, de összehangolt akciókban alkalmazni nem lehet, ráadásul hiányzik hozzá a földi kiszolgáló személyzet, felszerelés és a logisztika egyaránt. Vagyis a beszerzésüknek akkor van értelme, ha a légierőt teljesen új, nyugati alapokra építik át.

Ennek alapján a hír akár kacsai lehet, amely azt a célt szolgálja, hogy megzavarja Vietnam és Kína kapcsolatait. Hanoi és Peking viszonyát számos, részben ma is megoldatlan vita terheli, ám ezeket, ha rendezni nem lehetett, az utóbbi időben befagyasztották. Ez komolyan nyugtalanítja az Egyesült Államokat. Jó okkal.

A Vietnamot is magában foglaló ASEAN országcsoport és Kína idei csúcstalálkozóján elmondták, hogy a kereskedelmi kapcsolatok volumene rekord szintet ért el. Az esemény margóján sor került egy kétoldalú megbeszélésre is, amely után a vietnami fél hangsúlyozta: tovább kívánják mélyíteni az együttműködést Kínával a gazdaság és a biztonság területein, egyúttal remélik, hogy Vietnam a tengeri szállítmányozásban Kína stratégiai partnere lehet. Peking mindkét elképzelést támogatta.

Emellett Vietnam már korábban kifejezte csatlakozási szándékát a Sanghai Együttműködési Szervezethez, és érdeklődést mutat a BRICS iránt is, amelynek johannesburgi csúcstalálkozóján képviseltette magát.

További érdekesség, hogy a Reuters szerint Vietnamot azért is érdeklődik az amerikai rendszerek iránt, mert csökkenteni akarja a függőségét az olcsó, és gyengébb minőségű orosz fegyverektől. Ehhez képest Hanoi és Moszkva nem rég egy 8 milliárd dolláros összértékű szerződést kötött, az Armija 2023 haditechnikai expón pedig Vietnamé volt az egyik legnagyobb stand Oroszországban, mivel a jövőben nem csak vásárlóként, hanem eladóként is meg akar jelenni az orosz piacon.

Úgy tűnik tehát, hogy az USA sebességet váltott, és szét akarja verni az erősödő vietnami-kínai és a jól kipróbált orosz-vietnami kapcsolatokat. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét