Az Egyesült Államoknak még néhány hétre elegendő pénze van az Ukrajnának szánt katonai szállítmányokra – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a CNN-nel. Elmondása szerint a további források hiánya nagyban megnehezíti majd, hogy ősszel és télen újabb katonai segélycsomagokat küldjenek Ukrajnának.

A The Wall Street Journal pedig azt írta, hogy egy 29 republikánusból álló csoport ellenezte az Ukrajnának nyújtandó további 24 milliárd dolláros pénzügyi támogatást. A lap szerint megkérdőjelezték a pénzosztás szükségességét. Egyúttal aggodalmukat fejezték ki az amerikai kongresszus által már jóváhagyott 100 milliárd dolláros finanszírozás miatt is.

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az Egyesült Államok és más nyugati országok humanitárius, pénzügyi és katonai segítséget nyújtanak Kijevnek. A Pentagon adatai szerint 2023. augusztus végéig Washington csak katonai támogatásként mintegy 44 milliárd dollárt nyújtott Kijevnek.

S hogy mit gondolunk erről?

1, Először is ott kezdeném, hogy az amerikai kongresszus által már jóváhagyott és nagyrészt el is költött 100 milliárd dollár (36500 milliárd forint) bődületesen nagy pénz. Sok nemes célra el lehetett volna költeni. Márpedig az antidemokratikus és velejéig korrupt Ukrajna támogatásánál nagyon sok minden nemesebb dolog. Egyrészt azért, mert ez a hatalmas összeg tartotta és tartja háborúban Ukrajnát. A konfliktus miatt pedig már eddig is százezrek haltak és sebesültek meg, és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat. Európa pedig a szankciók miatt került lejtőre.

2, Azzal folytatnám, hogy ha igaz, amit John Kirby mond, akkor a Zelenszkij-kurzusnak meszeltek. Amerikai segítség nélkül ugyanis az ukránok sem gazdaságilag nem bírják, sem katonailag nem tudják feltartóztatni az oroszokat. Kis túlzással az orosz-ukrán háború addig tart, amíg az amerikaiak ott állnak Zelenszkij mögött. Ha a Biden-adminisztráció hátrébb lép egyet, akkor a legelső friss fuvallat elsöpri a színészelnököt és csapatát.

3, Persze az is lehet, hogy John Kirby nem mond igazat, és van még Ukrajnára szánt forrás bőven. Ez esetben Kirby nyilatkozata egy fontos üzenet Kijevnek, mint ahogy üzenet az is, hogy mostanában egyre gyakrabban nyilatkozzák, írják nyugaton – tengerentúlon is –, hogy az ukrán hadsereg vesztésre áll a fronton. Mert ez is lehet kacsa, simám előfordulhat, hogy Kijev erői stabilan tartják a frontot Moszkva hadaival szemben, de az is előfordulhat, hogy mind lehetetlenebb az ukrán erők helyzete. Mindkettő rossz hír Kijevnek!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét