Az ukrán kormány a múlt hónapban sürgette nyugati támogatóit, hogy hajtsanak végre rakétacsapásokat iráni és szíriai dróngyárak ellen. Egyúttal felajánlotta, hogy maga indítja el a támadásokat, ha megkapja az ehhez szükséges fegyvereket – ezt tartalmazta egy a The Guardian által látott dokumentum.

A brit lap közölte: ezt a dokumentumot ukrán tisztviselők augusztusban adták át a G7-országoknak. Ebben az ukránok azt állították, hogy az orosz erők által használt kamikaze drónokat iráni gyártók építik Iránban és Szíriában. Hozzátették: ezek nyugati alkatrészeket is tartalmaznak. – A gyártók között vannak olyan cégek, amelyek székhelye a szankciós koalíció országaiban van. Például az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban – áll az állítólagos dokumentumban.

A The Guardian szerint a jelentés rakétacsapásokat javasolt ezen UAV-k iráni és szíriai gyártóüzemeire. De potenciális oroszországi gyárakra is. – A fentieket az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket – folytatódik a dokumentum.

Na ez a hír igazán ütős, haladjunk sorjában:

1, Először is – mielőtt rátérnék lényegre – gondoljunk abba bele, hogy milyen hatótávolságú rakétákra lenne szükség ahhoz, hogy ukrán területekről szíriai és iráni gyárakat vegyenek célba! Segítek! Szíria egyes részei körülbelül 1500 kilométerre, míg Irán legtávolabbi pontjai akár 2500 kilométernél is messzebb vannak Ukrajnától. Ez nem kis távolság.

Másrészt, ha Ukrajna szárazföldről – a Fekete-tengerről nem tud, mert azt az oroszok ellenőrzik – rakétákat lőne ki szír és iráni célpontokra, akkor azoknak a Kaukázus, de főként Törökország felett kellene elhaladniuk. Vajon mit szólna ehhez Erdogan? Sejtem… S vajon mit szólna ahhoz, ha egy meghibásodott rakéta becsapódnak egy török településen?

2, Ha Ukrajna olyan rakétákat kapna, amelyekkel szír és főleg iráni célpontokat elérne, akkor azokat a fegyvereket akár Oroszország ellen is fordíthatná direktben. S ezekkel nemcsak a Krímet vehetné célba, hanem egy sor orosz nagyvárost, így Voronyezst, Volgográdot, Szaratovot, Nyizsnyij Novgorodot, Jaroszlavlot, Kazánt, Uljanovszkot, Togliattit, Szamarát, és természetesen Moszkvát és Szentpétervárt is. Vajon mi lenne az oroszok, személy szerint Putyin reakciója, ha ezeket a városokat megszórnák az ukránok rakétákkal? Nem szeretném tudni!

3, De tegyük fel, hogy az ukránok betartják a játékszabályokat, és csak dróngyárakat támadnának. (Persze a dokumentumban mindenképpen szó esik oroszországi gyárakról is, vagyis ebben az értelemben a 2-es pont veszélyei fennállnak.) Vajon mit lépne Szíria, de főleg mit tenne Irán, utóbbi ráadásul a Kaszpi-tengeren keresztül összeköttetésben van Oroszországgal? Ezt sem szeretném megtudni.

Mindenesetre, ha az ukránok rakétákkal iráni gyárakat rombolnának le, akkor nem tudom, el lehetne-e kerülni a harmadik világháborút. Remélem, Zelenszkijék ilyen irányú kérései süket fülekre találnak nyugaton! Mindannyiunk érdekében bízom ebben!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét