A Wagner-csoport egykori harcosai visszatértek az Artyomovszk (Bahmut) melletti harctérre – jelentette szerdán a CNN kijevi parancsnokokra hivatkozva. Az orosz katonai magáncég májusban vonult ki a frontról.

Szerhij Cserevaty, az ukrán keleti erők szóvivője az amerikai csatornának elmondta: a korábbi Wagner-csapatok most az orosz védelmi minisztériumnak vagy a hozzá kapcsolódó szervezeteknek dolgoznak, és szétszóródtak a frontvonal különböző egységei között.

– Jelenleg több százan vannak közülük a mi irányunkban, a keleti fronton, különböző területeken – állította Cserevaty. Egy ukrán drónkezelő Artyomovszk közelében szintén nyilatkozott a CNN-nek. A „Wagner itt van” – mondta, hozzátéve, hogy a harcosok „gyorsan parancsnokot váltottak és visszatértek ide”.

Mit gondolunk a hírről?

1, Nem tudom nem kihallani az ukránok szavaiból, hogy erősen tartanak a Wagner-csapatoktól, persze a félelmük nem alaptalan. Jól emlékeznek még az Artyomovszkért hosszú ideig folyó csatára. A Wagner komoly hírnevet vívott ki magának ott, valósággal őrületbe kergetve az ukrán védőket és az őket támogató zsoldosokat. Abban az ütközetben úgy harcoltak a „zenészek”, mint azt oroszlánok, és a hosszú ostrom alatt be is vették a fontos csomópontot. A Wagner megjelenésre olyan lehet az ukránoknak, mintha lidérceket látnának.

2, Fontos kérdés az is, hogy a Wagner-csapatokat miért szórták szét a fronton, és miért nem használják az elit alakulatokat koncentráltan. Ennek több oka is lehet. Egyrészt egy kisebb Wagner-egység is riadalmat okozhat az ellenfél soraiban, és ha az ukrán katonák sokfelé látnak „zenészeket”, akkor mindenhol inukba szállhat a bátorságuk.

Lehet azonban egy másik magyarázat is a Wagner-harcosok szétszórásának, mégpedig az, hogy a „zenészeket” arra használják, hogy sokfelé megerősítsék a frontot, és speciális feladatokat bíznak rájuk. Ha az elit, már bizonyított katonákat kisebb csapatokban vetik be, akkor oda tudnak csapni, ahol a legjobban fáj.

3, S hogy a Wagner mennyit tud majd változtatni a háború menetén? Erre a kérdésre a következő hetek, hónapok adják meg a választ. Az ukrán haderő amilyen ütemben gyengülhet a folyamatos veszteségek miatt, a „zenészek” megjelenése akár perdöntő is lehet. Ez nagyban függ attól is, hogy mennyien tértek vissza az ukrán frontra, és milyen fegyvereket kaptak az orosz hadvezetéstől. Ha sokan lesznek és megkapják a támogatást, akkor valóban okkal retteghetnek az ukránok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét