A Nyugat növelni akarja a fegyvergyártást Ukrajnában – írja a The New York Times. A lap szerint ez volt az oka a NATO főtitkárának, valamint Nagy-Britannia és Franciaország védelmi miniszterének váratlan szeptember 28-i kijevi látogatásának. A Kreml szerint az Oroszország ellen használt fegyvereket gyártó létesítmények katonai célponttá válhatnak. Ez a kijelentés azután hangzott el, hogy a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a BAE Systems úgy döntött, hogy Ukrajnában is megveti a lábát.

Ha ez így van, akkor Kijev is a fő célpontok közé kerülhet, amennyiben az ukrán fővárosban felpörgetik a fegyvergyártást a helyi üzemekben. Olekszandr Kamisin ukrán stratégiai iparágakért felelős miniszter mindenesetre azt állítja, hogy a BAE Systems irodát nyitott Ukrajnában a NATO-szabványnak megfelelő L119-es, 105 milliméteres kaliberű löveg gyártására.

Sokszor értem, de legalábbis érteni vélem, ami az orosz-ukrán háborúban történik, de vannak olyan mozzanatok, amelyekkel azonnal, sőt, esetenként később sem tudok mit kezdeni. Ez a hír tipikusan az utóbbi kategóriába tartozik. Nem értem, miért akarnak egy háborút viselő országba hadi üzemeket telepíteni, főleg úgy, hogy Oroszország annak minden pontját képes elérni a rakétáival. Vagyis, amint felépítik az üzemet, az várhatóan rövidesen Moszkva célpontja, majd martaléka lesz. S akkor megéri? Egy csomó érték és egy sor ember, munkás veszik majd oda. Vagyis ezekkel a fejlesztésekkel nemhogy segítenének, hanem egyenesen durván ártanak az ukrán népnek.

Mennyivel egyszerűbb lenne az ukrán határ közelébe, de még lengyel vagy éppen román területre telepíteni az üzemet. Ez esetben ugyanúgy közel lenne a gyár Ukrajnához, de egy NATO-országban levő gyárat nem bombáznak, nem bombázhatnak le az oroszok. De akkor miért nem ezt a megoldást választja Nyugat? Erre a kérdésre keresem a választ. Nektek van ötletetek?

Előző cikkA Wagner magával hozhatja a poklot a frontra
Következő cikkNem sok jót ígér 2024, a panda(mentesítés) éve

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét