Posztunk első részében röviden áttekintettük a háborúhoz vezető utat, valamint Washington hozzáállását Ukrajna támogatásához, és az EU-orosz kapcsolatokhoz. Mint írtuk, az amerikaiak mindenáron le akarták választani az uniót Oroszországról, amikor pedig ennek az ára szóba került, azt mondták: majd segítenek.

„Segítenek” is. Például szállítanak energiát jó drágán. Nem volt véletlen Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, aki kiénekelt a kórusból, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy kettős mércét alkalmaz a kereskedelmi és energiapolitikájában. Azt mondta: alacsonyabbak az amerikai energiaárak belföldön, miközben rekordáron adnak el földgázt Európának.

Akinek ilyen barátja van, nincs szüksége ellenségre

– A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti – szögezte le Macron. Hát igen kérem, ez nem is barátság, hanem amerikai érdek. Nemcsak energia jön ám az USA-ból Európába, hanem fegyver is, mégpedig nagy mennyiségben.

Az európai országok ugyanis nagyon sok mindent odaadtak Ukrajnának, a készleteket pedig Amerika „segít” is feltölteni, természetesen jó áron. Ez a folyamat azonban addig nem volt különösebben furcsa, még akkor sem, ha az amerikai tankok és vadászgépek nem akartak együtt érkezni az európai felajánlásokkal. Aztán elindult egy érdekes folyamat.

Nagyjából azzal egy időben, hogy kiderült: az ukrán ellentámadás nem hozza a remélt sikereket, Amerikában egyre többen negatív hangokat ütöttek meg. Mind többen kezdtek el nyilatkozni és írni arról, hogy Ukrajna nem győzhet az Oroszország elleni háborúban. S ezzel összhangban mind többek kezdtek el nyilatkozni és írni arról is, hogy Ukrajna vég nélküli támogatását nem lehet a végtelenségig fenntartani.

Fizethetünk az USA helyett is

Kevin McCarthy, a Képviselőház Republikánus Pártjának vezetője például azt mondta, hogy bár továbbra is elkötelezett Ukrajna megsegítése mellett, az Egyesült Államok saját biztonsági kérdéseinek „nagyobb prioritást kellene élvezniük az amerikai törvényhozók számára”. – Az amerikai határ számít, és több amerikai hal meg a határainkon, mint ahány amerikai Ukrajnában – mondta McCarthy a CBS-nek adott interjújában. S akkor jött az igazi bumm, az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadta az ideiglenes finanszírozási törvényt, amely nem tartalmazza Ukrajna támogatását. Értitek?

S persze ez még változhat, de valami nagyon egyértelműnek látszik: a globalisták összeugrasztották az EU-t és Oroszországot. Utóbbit leköti, és talán valamelyest gyengíti a háború, előbbi pedig padlóra, és ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe jutott, főként az USA-tól került függő helyzetbe.

Az ukránok finanszírozását pedig az EU megkapta „bónuszként” a nyakába. Borrell nyilatkozatából pedig az látszik, hogy az Európai Unió globalisták felé elkötelezett vezetői ehhez simán asszisztálnak. Ha ez igaz, akkor nekünk befellegzett!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét