Az egyik vasárnapi bekezdésünkben hírt adtunk arról, amit Dmitrij Medvegyev szombaton írt Telegram-üzenetében az új régiók Oroszországgal való egyesülésének napja alkalmából. Ebben a föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese kiemelte: a különleges katonai művelet addig folytatódik, amíg az őshonos orosz területek fel nem szabadulnak. Pjotr Tolsztoj, az Állami Duma alelnöke ennél konkrétabban fogalmazott, mert szerinte Oroszországnak a különleges katonai művelet során vissza kell szerezni „a maradék történelmi területeit, nevezetesen Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Harkov területeket.”

Ha ezekbe a nyilatkozatokba az ukránok és az őket támogató globalisták belegondolnak, az nagyon rossz hír nekik. Talán még annál is rosszabb, mert ez rögtön két dolgot jelent: semmilyen körülmények között nem adják az eddig Oroszországhoz csatolt területeket, sőt, ennél sokkal többre vágynak. Nagyjából ugyanis az újonnan megnevezett területek legalább annyi négyzetkilométert tesznek ki, mint amennyit eddig elfoglaltak.

Mindent vissza

Nem tudni, hogy az oroszok min bátorodtak fel ennyire, mert eddig azért ilyen markáns célokat nem fogalmaztak meg, de a mostani nyilatkozatok kapcsán más is feltűnt. Az ukránok a háború első hónapjai után folyamatosan arról beszéltek, hogy ők bizony minden négyzetmétert visszaszereznek, ahová Moszkva bevonult egységeivel. Megállás nélkül azt hangoztatták, hogy egy talpalatnyi földet nem adnak, és még a Krímet is visszaveszik.

Aztán elindult idén júniusban az ellentámadás, jöttek a sikertelen próbálkozások, a hatalmas veszteségek, és ennek hatására nyugaton is mind többen bizonytalanodtak el. S ezek a körülmények – nyilván érthető módon – a Zelenszkij-kurzusra is negatív hatással lehetettek, mert megritkultak, sőt, szinte el is tűntek az optimista, a valóságtól elrugaszkodott tervek. A színészelnöknek és csapatának lassan kezd leesni a tantusz…

S hogy mit gondolnak, terveznek az oroszok? Ezt csak ők tudják, de ha már Odessza, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk és Harkov területek elfoglalásáról beszélnek, akkor egyre bizakodóbbak lehetnek. Nyilván a kezükre játszik, hogy mind jobban felpörög náluk a fegyvergyártás, egyre többen szereznek harci tapasztalatot, a keleti partnerek is mind több eszközzel segítenek.

Nyugatról viszont egyre kevesebb lőszerrel és fegyverrel tudják támogatni Ukrajnát. Amit eddig adtak, abból nagyon sok mindent megsemmisítettek az oroszok, részben a fronton, részben rakétákkal a hátországban. Kezd talán átbillenni a mérleg nyelve, és ha egyszer átszakad a védvonal, akkor nehéz lesz megfogni az oroszokat. Az idő majd megmutatja, kinek volt igaza, de egyre kevésbé lennék Zelenszkij elnök helyében. Hamarosan lejárhat az álmodozások kora.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét