A Burger King ugyanúgy nyitva tart Oroszországban, mint eddig – adta hírül itthon a Magyar Nemzet. A Restaurant Brands Internationl (RBI), ami az oroszországi gyorséttermek 15 százalékát birtokolja, az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy nincs újdonság, amit meg tudna osztani. A cég még 2022 márciusában azt nyilatkozta, hogy elkezdték a folyamatot, hogy elhagyják az országot, hiszen háború kitörése óta a nyugati cégekre nagy nyomás helyeződik emiatt.

Az RBI elmondta, hogy a bonyolult franchise-szerződések miatt nehézkes az ország elhagyása, a cég elnöke szerint tavaly márciusban a Burger King fő oroszországi szolgáltatója megtagadta az üzletek bezárását, ám mint mondja, megkezdték a folyamatot, hogy eladják a tulajdonosi hányadukat, de azért ez időt vesz igénybe.

Ebből még jól is kijöhetnek

A Yale Egyetem egyik kutatója, aki az Oroszországban maradt vállalatokat követi, elmondta, hogy rengeteg olyan cég volt, ami hasonló volt a Burger Kinghez vagy a szintén az RBI-hez kapcsolódó Starbucks-hoz, ám azok meg tudták ezt oldani. Mint mondja, ez csak ürügyként szolgál, hogy ott maradhassanak. Ám a cég szóvivője szerint hiába vannak ott, semmilyen újítást vagy terjeszkedést nem engedélyeztek, és 2022 óta nem is termeltek nyereséget Oroszországból.

Ebből is látszik, hogy a Nyugat számára – legalább is a szavak szintjén – nagyon sok fontos érték van, ilyen a szolidaritás, az emberi jogok, a demokrácia vagy éppen a jogállamiság. Ezeknél néhányak esetében csak egy fontosabb van, a piac, a profit.

Tegyük fel, hogy a Burger King tényleg nem termel nyereséget Oroszországban – persze ezt az állítást azért óvatosan kezelném –, de egy biztos, ha a cég nem adja fel érdekeltségeit, akkor a háború lezárását követően jó pozícióból startol az újrainduláskor. Sőt, még arra az érzésre is bazírozhat, hogy ő nem hagyta cserben Oroszországot, és a legnehezebb pillanatokban is kitartott Moszkva mellett. Ezzel nyilván könnyebb lehet a termékeket eladni. Azt hiszem, ez a lényeg, a többi mese!

Van ugyanis egy sejtésem, ha holnap kitörne a béke – sajnos ez nem fenyeget –, akkor valami azt súgja, a Burger King maradna Oroszországban. Kiadnának egy olyan közleményt, hogy mivel a kivonulás még nem fejeződött be, a háború viszont véget ért, mégiscsak maradnak. Az üzlet pedig folytatódna.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét