Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban részt vett a Valdaj Nemzetközi Vitaklub ülésén, ahol beszédet mondott, és válaszolt a hallgatóság kérdéseire – erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be. A közel négy órán át tartó rendezvényen Putyin számos kérdésről osztotta meg gondolatait. Egyebek mellett felvázolta továbbá a nemzetközi kapcsolatok igazságosabb és méltányosabb modelljéről alkotott elképzeléseit, és tájékoztatást adott Oroszország nukleáris arzenáljáról.

– A nyugati országok a „végtelen terjeszkedés”, a gyarmatosítás és a gazdasági kizsákmányolás évszázadai során halmozták fel gazdagságukat és befolyásukat – mondta Putyin. Úgy vélte, hogy ez a leigázásra és más nemzetek jogos érdekeinek szemérmetlen semmibevételére épülő modell a jelenlegi feszültségek forrása, és „elkerülhetetlenül zsákutcába vezet”.

Putyin beszélt a nemzetközi kapcsolatok hat alapelvéről, amelyeket Oroszország egy igazságosabb világrend alapjaként szeretne látni. Ezek közé tartozik az országok közötti „mesterséges korlátok” elutasítása és az egyetlen hatalom akaratának diktálásával szembeni ellenállás. – Senkinek sincs joga ahhoz, hogy mások kárára vagy nevében irányítsa a világot – mondta Putyin.

A politikus kitárt arra is, hogy Oroszország a Donbassz és a Krím lakosságának védelmére összpontosít az Ukrajnával folytatott konfliktusban, nem pedig arra, hogy új területeket keressen. Megismételte, hogy a jelenlegi válságot a 2014-es, Nyugat által támogatott kijevi puccs váltotta ki, amely megerősítette az ukrán nacionalistákat, és amelyet a Krímben és a Donbasszban elutasítottak.

A két donbásszi köztársaság, valamint két másik ukrán régió – Herszon és Zaporozsje – végül 2022 szeptemberében tartott népszavazások után Oroszország része lett.

Putyin kifejtette azt is, hogy Oroszország sikeresen alakította át gazdaságát az önellátás és az új piacok irányába, mióta az EU és az Egyesült Államok 2014-ben először korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben.

– Túljutottunk minden problémán, amely a szankciók miatt merült fel, és megkezdtük a fejlődés következő szakaszát – mondta Putyin. Rámutatott továbbá arra, hogy a Szarmat silóra épülő interkontinentális ballisztikus rakéta munkálatai gyakorlatilag befejeződtek. Hangsúlyozta azt is, hogy Moszkva sikeresen tesztelte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású cirkálórakétát is.

Ami pedig a mi véleményünket illeti, nem elemezve Putyin beszédének tartalmi részét, elég jól bírta az orosz elnök a gyűrődést ahhoz képest, hogy a globalista sajtó már többször eltemette. Nagy kérdés, hogyan tudott órákon keresztül ilyen keményen teljesíteni egy olyan vezető, aki a Nyugat szerint már másfél éve haldoklik, akin már többször életmentő műtétet kellett elvégezni, és aki sokszor csak úgy képes aludni, ha az orvosai fogják a kezét…

Nyilván ez viccnek is rossz, mert ha így lenne, akkor Putyin percek alatt lefordult volna a székről. Ellenben ő most is állta a sarat, a globalista sajtó pedig lebukott a hazugságaival együtt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét