Szombat kora reggel nagyszabású rakétatámadást indított a Hamász Izrael ellen. Válaszul Benjámin Netanjáhú miniszterelnök tulajdonképpen kihirdette a hadiállapotot, és közölte, hogy a háború a Gázai övezet elfoglalásáig tart. A világ közvéleménye, az európai politikusok azonnal a zsidó állam oldalára állt. S bizonyos lapokban, amelyek egyébként szuvernista, kisebbégpárti stb. vonalat visznek, most azon örömködnek, hogy végre a baloldal is a „jó oldalra” állt. Mindeközben az eseményekért a nemzetközi baloldalt, Soros Györgyöt és a radikális iszlámot teszik felelőssé.

Hát, mit mondjak erre? Kavarognak bennem az indulatok és a gondolatok.

Kezdjük talán néhány számadattal:

Az ENSZ adatai szerint 2008. január 1-je óta az izraeli-palesztin konfliktusban 308 zsidó vesztette életét. A többségük katona volt, vagy úgynevezett telepes. A telepesek olyan „úttörők”, akik a nemzetközi szerződéseket megszegve az izraeli állam támogatásával palesztin területeket „vesznek birtokba” azért, hogy újabb és újabb darabot csíphessenek le belőle. Tulajdonképpen földrablók.

Ezzel szemben a palesztin veszteségek: 6407 fő, közülük több mint ezer kisfiú és közel ezer nő és kilány.

A sérültek esetében 6037 izraeli sebesülttel szemben 152 560 palesztin áll. Vagyis 20-25-szörös a szorzó a palesztinok rovására.

Aztán itt a híres „zöld térkép”. Azt mutatja, hogy a semmiből kitalált, egy britellenes terrorhadjárat és néhány térkép fölé görnyedő politikus, diplomata által meghúzott határok között létrejött Izrael népessége, földtulajdona hogyan változott:

A ’48-asok és az ’56-osok is terroristák?

Hogy világos legyen: a palesztinok nem szublimáltak, hanem fegyverrel lettek elkergetve a földjeikről. Menekült táborokba kényszerítették őket Jordániában, Egyiptomban, Libanonban. Aztán később ezek egy részéből is kibombázták őket. Vagy lemészárolták a zsidókkal együttműködő ultrakeresztény falangisták, mint Szabrában és Szatilában (1982).

Tegyük hozzá, a nyilvánvaló háborús bűncselekményért senkit sem vontak felelősségre, de az olyan háborús bűnösök, mint Aríél Sárón vagy Benjámin Netanjáhú komoly politikai tőkét kovácsoltak az általuk, illetve az utasításukra elkövetett borzalmakból.

És ha most itt valaki felszisszen, hogy „de a palesztinok terroristák”, akkor igen, igaza van. Vannak palesztin terroristák. És nyilván a palesztin népnek a morálisan helyes hozzáállása a sorsához az kellett volna legyen, hogy erőszak nélkül tűri az üldözést, a földjei elrablását stb. Ugye? Ugye, nem… Maradjunk annyiban, hogy terrorista és terroritsa között óriási különbség van. Az elnyomók nézőpontjából pedig mindenki, aki szembeszegül velük, az terrorista (lsd. donyecki oroszok).

Mivel ez a poszt már így is túl hosszú lett, a továbbiakban csak kérdéseket szeretnék feltenni. Elsősorban azok számára, akik kognitív disszonanciában szenvednek.

Ugye, ugye…

Ugye, aki szerint a palesztin-izralei konfliktusban Izrael testesíti meg a jók táborát, mivel a szuverenitásukat védik stb. az alábbi állításokkal is egyetértenek:

  1. a Felvidék szlovák, Kárpátalja ukrán, Erdély és a Székelyföld román, a Vajdaság szerb stb;
  2. a szlovákoknak, ukránoknak, románoknak stb. jogukban áll azt tenni a magyar kisebbséggel, amit akarnak, hiszen az ő országukban élnek;
  3. a trianoni békediktátum jogos, és egy népet nem kell megkérdezni arról, hogy egy tollvonással akar-e egy másik, addig nem is feltétlenül létezett ország állampolgárává válni;
  4. a magyar kormánynak le kell állítani a határon túli magyaroknak nyújtott támogatást, különösen az autonómiatörekvések támogatását, mert ez súlyos beavatkozás más országok belügyeibe;
  5. a magyar kormánynak le kell állítania az üldözött keresztények támogatását szerte a világban, mert semmi közük hozzá, és ez beavatkozás más országok belügyeibe;
  6. az 1956-os és az 1848-as forradalmárok, szabadságharcosok terroristák voltak, akik destabilizálni akartak egy működő, nemzetközileg elismert országot, és erőszakkal akarták megváltoztatni annak alkotmányos rendjét és/vagy meg akarták csonkítani annak területét;
  7. Oroszországnak ki kell vonulnia Ukrajnából, a donyecki, luganszki, zaporozsjei és krími, valamint a többi megszállt területet vissza kell adnia Kijev ellenőrzése alá, az ott élő oroszoknak pedig bele kell törődniük, hogy ők mostantól ukránok, vagy ki kell vándorolniuk.

Igen, ez egy ilyen egybites kérdés. Nem lehet egyszerre magyarkodni, melldöngető módon az üldözöttek önjelölt bajnokaként sütkérezni a rivaldafényben, és támogatni az izraeli apartheid rendszert, a palesztinok 80 éve tartó elnyomását, az országuk elrablását.

Persze, értem én, hogy a reálpolitika szintjén minden sokkal bonyolultabb. Az erkölcs, a morál például olyan dolgok, amiket mindig a pillanatnyi gazdasági és választási érdekekhez kell szabni. De nekünk meg van az a szabadságunk, hogy egyenesek, gerincesek maradjunk. Hogy ne kelljen mindig mindenben másokhoz igazítani a véleményünket.

Mi kimondhatjuk, hogy Le az elnyomással! Szabadságot a palesztin népnek!

Előző cikkEzek lennének a haldokló elnök utolsó gondolatai?
Következő cikkSúlyos kérdések és reakciók az izraeli konfliktus kapcsán

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét