Egy másik vélemény.

A háborúval és általában a politikával az a baj, hogy a döntéseket kevés, akár néhány vagy egy-egy ember hozza. Annak következményeit viszont sokan, akár tíz- és százezrek, extrém esetben tíz- és százmilliók szenvedik el. Bárki is döntött arról, hogy Izrael ellen támadást kell indítani október 7-én reggel, az biztos, hogy nem széles tömegek határoztak. Ugyanakkor a Hamász akciója és az izraeli válaszlépések miatt rengeteg ember halt és hal, sebesül meg, és veszti el otthonát.

Legyen bárkinek is igaza vagy éppen igazságtalansága ebben a konfliktusban, az ártatlan emberek halála és szenvedése mindenkor felesleges. Szeretnénk éppen ezért minden elhunyt ártatlan ember családjának részvétünket kifejezni, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánunk!

Ezt hogy?

Feltesszük ugyanakkor azt a rendkívül kézenfekvő kérdést: miként fordulhatott elő az, hogy a (izraeli hadsereghez képest) fapados Hamász ilyen komoly károkat tudott tenni a Vaskupola által védett Izraelben? Hogyan volt az lehetséges, hogy a palesztinok rakétái úgy hatoltak át az izraeli légvédelmen, mint kés a vajon? Hogyan fordulhatott elő, hogy a Moszad semmit nem tudott erről a készülő nagyszabású támadásról? Vagy ha tudott róla, akkor miért nem léptek a védelem megerősítése, illetve a megelőzés érdekében?

Anélkül, hogy bármit tudnék ennek a palesztin akciónak a hátteréről, azt ki merem jelenteni: segítség nélkül a Hamász nem tudott volna egy ilyen átfogó támadást kivitelezni. Ehhez egy közép vagy nagyhatalomtól, esetleg Izraelből kaphattak segítséget, mást nem nagyon tudok elképzelni.

Kinek az érdeke?

Feltehetünk ugyanakkor még egy kérdést: kinek állt érdekében az Izrael elleni támadás? Nem hiszem, hogy ez az akció a palesztinok érdekeit szolgálja. Most olyan megtorló ellencsapást kapnak a nyakukba Izraeltől, hogy olyat még nem láttak. Borítékolom, hogy több ezer palesztin fog ezért az életével fizetni, és ennél is többen sebesülnek meg, és vesztik majd el otthonaikat.

S ami még biztos: ezzel a támadással az óhajtott palesztin államhoz sem kerültek közelebb. Annál is inkább, mert a nyugati világ ebben a helyzetben – mondhatnám, mint mindig – Izrael mellé állt. Így aztán Izrael, amely veszteségeket szenvedett ugyan, a szombat reggeli támadás ürügyén le tud számolni Gázával. Ezzel tovább csorbíthatja a palesztinok alig létező jogait.

Fontos azonban megjegyezni, hogy miközben a Nyugat e konfliktusban felsorakozott Izrael mögé, Kína más hangot ütött meg. Elsőként mély aggodalmát fejezte ki a Palesztina és Izrael közötti feszültség és erőszak jelenlegi eszkalációja miatt, és felszólította az érintett feleket, hogy maradjanak nyugodtak, gyakoroljanak önmérsékletet, és azonnal fejezzék be az ellenségeskedést a civilek védelme és a helyzet további romlásának elkerülése érdekében.

Önmérséklet

A kínai külügyminisztérium szóvivője vasárnap azt mondta: a konfliktus kiújulása ismét azt mutatja, hogy a békefolyamat elhúzódó megtorpanása nem tartható fenn. Szavai szerint a konfliktusból való alapvető kiút a kétállami megoldás végrehajtása és egy független Palesztina Állam létrehozása.

Úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi közösségnek sürgősebben kell fellépnie, fokoznia kell a palesztinai kérdéshez való hozzájárulását, elő kell segítenie a Palesztina és Izrael közötti béketárgyalások mielőbbi újrakezdését, és meg kell találnia a módját a tartós béke megteremtésének.

Megszólt az ügy kapcsán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese is, aki szerint a Hamász és Izrael közötti ellenségeskedés kitörése a jom kippuri háború kezdetének 50. évfordulóján olyan esemény, amelyre számítani lehetett.

– Az Izrael és Palesztina közötti konfliktus évtizedek óta tart, és az USA kulcsszereplője ennek a konfliktusnak. De ahelyett, hogy aktívan dolgoznának egy palesztin-izraeli rendezésen, ezek a barmok beleavatkoznak, és azzal vannak elfoglalva, hogy a neonácikat segítsék két közeli nemzetet egymás ellen uszítva – írta a politikus a Telegram-csatornáján.

Mint mindig, a felmerülő kérdésekre a jövő adhatja meg a válaszokat. Biztos vagyok benne, hogy ismét lesznek olyan kérdések, amelyekre a mi életünkben nem kapunk egyértelmű válaszokat. Mi mindenesetre figyelünk, és továbbra is mindig elmondjuk a véleményünket. Ahogy megígértük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét