Nyugati tisztviselők arra ösztönözték a médiát, hogy jobb fényben tüntessék fel az ukrán ellentámadást. Erről írt a Washington Post írt, ami szerint az erőfeszítések célja, hogy meggátolják a közvélemény támogatásának csökkenését. Az ugyanis akadályává válhat a Kijevnek a következő hónapokban nyújtandó további katonai segélyeknek.

A Washington Post azt állította, hogy „ukrán és nyugati tisztviselők az elmúlt hetekben a narratíva átformálására összpontosítottak”. Az állítólagos új stratégia megvalósítása feltehetően azzal függ össze, hogy egyes nyugati országokban megnőtt a kritika. Egyre többen és nyíltabban kérdőjelezték meg a Kijevnek nyújtott katonai segélyek folytatását az ukránok eredménytelensége miatt.

Kellemetlen igazság

A média szerint miközben Ukrajna nyugati támogatói nyilvánosan bátor arcot vágnak az ellentámadáshoz, a magánéletben egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a konfliktus befagyhat, és a kijevi erők képtelenek lesznek áttörni az orosz védelmet. A The Post megjegyezte, hogy több nyugati tisztviselő a közelmúltban szokatlanul nagy figyelmet fordított sajtótájékoztatóin arra, hogy a média miként tudósít az ukrán hadsereg előrehaladásáról.

Az újság által idézett egyik példában egy meg nem nevezett tisztségviselő arra biztatta az újságírókat, hogy „emeljék fel egy kicsit a beszélgetést”, és ne koncentráljanak túlságosan a napi szintű helyszíni fejleményekre. Ellenkező esetben szerinte azt kockáztatják, hogy lemaradnak a „teljesebb képről”. Ugyanez a tisztviselő állítólag a tájékoztatón megpróbálta csökkenteni az elvárásokat. Arról győzködött mindenkit, hogy az ukrán győzelem nem feltétlenül jelenti „minden területdarab visszafoglalását X dátumig”.

A Washington Post azzal folytatta, hogy ukrán tisztviselők biztonsági okokra hivatkozva korlátozzák az újságírók hozzáférését a frontvonalhoz. Különleges tisztek gondoskodnak arról, hogy az olyan kényes témák, mint Kijev veszteségei, elhallgattassanak.

Felidézték a New York Times szeptember végi cikkét, amiben akkor arról számoltak be, hogy az ellentámadás lassulása „hatalmas kockázatokkal jár Ukrajna számára”. Az újság kifejtette, hogy „ha valószínűtlennek tűnik az ország nagy területeinek visszafoglalása, a nyugati támogatás csökkenhet, akár a politikai akarat hiánya, akár a további fegyverek adományozásának vonakodása miatt”.

Ezzel megint a kettős mérce a baj. Ha ilyen jelenségek Oroszország kapcsán merülnek fel, akkor a Nyugat diktatúrát és propagandát emleget. Ha viszont ezt nyugaton teszik, akkor mindig nemes a cél, ami szentesíti az eszközt. Na nekem ettől a kettős mércétől fordul fel a gyomrom!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét