Terjed a híre annak, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek egy része a Hamásznál kötött ki. Ez több hazai és külföldi portálon is megjelent. Van, ahol egy videóval támasztották alá, például a Mandineren.

Bár ott később megjegyezték: egy rendőrségi tolmács szerint a felvételen iraki és nem palesztin akcentussal beszélnek. Ám ez önmagában nem cáfol semmit, hiszen a palesztinok oldalán rengeteg önkéntes harcol más arab országokból, illetve sok palesztin fiatal külföldön születik és nő fel, majd tér vissza ősei földjére harcolni.

Ettől függetlenül lehet, hogy hamisítványról van szó. Minket sem győzött meg teljesen az anyag. Másfelől viszont az alapállítás valószínűleg igaz.

Miért gondoljuk így?

1. Maga Benjamin Netanjahu, az izraeli miniszterelnök mondta el a nyár folyamán a Jerusalem Postnak, hogy a zsidó állam határvidékén lekapcsoltak egy ukrán szállítmányt.

2. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik magas rangú parancsnoka a Newsweeknek arról beszélt, hogy a nyugati fegyverek egy része, különösen például a Javelin rakéták, Iránba, azon keresztül pedig a zsidó állam ellenségeihez kerülhet.

3. Amerikai tisztviselők is elismerték több fősodorhoz tartozó lapnak és tv-társaságnak, hogy az aggodalomnak van némi alapja. Igaz, szerintük csak kisebb tételekről lehet szó, mert Kijev szigorúan ellenőriz mindent…

4. A már említett Newsweek titkosszolgálati forrása fényképes jelentéseket mutatott a riporternek eltérített fegyverszállítmányokról, amint a Közép-Keletre érkeznek.

5. Olyan nemzetközi szervezetek, mint az Europol is figyelmeztettek már arra, hogy a nyugati segélyként kapott lőfegyverek egy része valószínűleg visszaáramlik Európába, és az alvilág teszi rájuk a kezét. Márpedig okkal feltételezhetjük: amiből a maffia bevásárolhat, bevásárolhattak a terroristák is.

Fontos kiemelni, akik az ukrán szálat említették, azt mondták, hogy jópénzért árulják a nyugati haditechnikát. Tehát a hazájuk védelme helyett válogatás nélkül bárkinek eladják, amit lehet. E tekintetben egyet kell értenünk Volodimir Zelenszkijjel, aki szerint a korrupciót háború idején a hazaárulásként kéne kezelni.

Csak hát, épp annyira mindent elmond az ukránokról az, hogy a Hamász most részben a tőlük szerzett fegyverekkel vívhatja a háborúját, mint az, hogy Zelenszkij felvetését a kijevi parlament elvetette.

Mindez pedig azért is szomorú, mert előrevetíti: még évek, akár évtizedek múlva is rengeteg áldozatot fognak szedni azok a fegyverek, amelyeket soha nem lett volna szabad elküldeni Ukrajnába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét