A Pentagon egy repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot küld a Földközi-tenger keleti részére Izrael támogatásának jeleként a palesztin fegyveresekkel vívott harcok közepette – erről itthon mások mellett az Oroszhírek.hu számolt be. Az armadát a USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó vezeti, és a flotta öt irányított rakétás rombolót is magában foglal.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy Washington lőszert és más katonai felszerelést is szállít az Izraeli Védelmi Erők (IDF) számára. – Közös erőink megerősítése, az Izraelnek gyorsan nyújtandó anyagi támogatás mellett, kiemelt az Egyesült Államoknak az Izraeli Védelmi Erők és az izraeli nép iránti vasszigorú támogatását – mondta Austin egy nyilatkozatban.

Joe Biden amerikai elnök korábban ígéretet tett arra, hogy „minden megfelelő támogatási eszközt” felajánl Izraelnek, amelyet szombat reggel meglepetésszerű támadás ért a Hamász és más palesztin csoportok részéről.

Ennyi a hír érdemi része, jöjjön a véleményünk:

1, Abban nyilvánvalóan semmi rendkívüli nincs, hogy a palesztin-izraeli konfliktusban az USA határozottan hitet tesz a zsidó állam mellett, ez így volt az elmúlt évtizedekben mindig, és így is marad a jövőben is. Az azonban, hogy az amerikaiak azonnal egy repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot küldenek a térségbe, az már komoly helyzetet teremt, többen is úgy gondolják, hogy egy ekkora erő felvonultatása elmérgesítheti a helyzetet. Mondanom sem kell, hogy ez nagyon nem hiányozna!

2, A Hamász támadása előtti hetekben, hónapokban mást sem hallottunk az orosz-ukrán háború kapcsán, minthogy a Nyugat jószerivel kifogyott a fegyverből és a lőszerből. Ez nyilvánvalóan túlzásnak tűnt, de most, hogy kirobbant a palesztin-izraeli háború, és az USA utóbbi támogatására kell, hogy összpontosítson minden értelemben, elkerül a figyelem Ukrajnáról.

Amikor Gázából záporoznak a rakéták a zsidó államra, akkor a nyugati világot és főleg az Amerikai Egyesült Államokat kevésbé fogja érdekelni keleti szomszédunk sorsa. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a közel-keleti válság jó ürügyet szolgáltat a Nyugatnak (főként az USA-nak), hogy arcvesztés nélkül kihátrálhasson Ukrajna mögül. Ez rendkívül rossz hír a Zelenszkij-kurzusnak.

3, Nagy kérdés persze, hogy a palesztin-izraeli konfliktusra miként reagálnak a térség muszlim országai. S hogy ezt a helyzetet mennyire bonyolítja meg az amerikai repülőgép-hordozó csapásmérő csoport megjelenésre a térségben. Erre a következő napok, hetek adják meg a választ. Egy biztos, egy jó darabig fontos lesz Ukrajna mellett Izraelre is vetni a tekintetünket. Kis ország egy nagy muszlim tengerben, amely teljes mértékben élvezi az USA és a Nyugat támogatását. Hát akkor figyeljünk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét