A világ most a Gázai övezetre figyel, ahol az izraeli hadsereg hamarosan megindítja támadását a Hamász ellen. Egy brutális humanitárius katasztrófa van készülőben – csütörtökön, nem sokkal éjfél előtt Izrael ugyanis utasította a lakosságot, mintegy 1,1 millió palesztint és a Gázai övezet északi részén lévő ENSZ-csapatokat, hogy 24 órán belül vonuljanak a déli területekre –, amit az ENSZ igyekszik megakadályozni.

A szervezet szóvivője, Stéphane Dujarric az AFP-nek az nyilatkozva határozottan kérte: minden ilyen parancsot vonjanak vissza, hogy elkerüljék, az amúgy is tragikus helyzetet katasztrofálissá változzon. (Ismert, a zsidó állam hétfőn lekapcsolta a Gázai övezet energia- és vízellátását.)

A szervezet annál is inkább fel van háborodva, mert az izraeli hadsereg parancsa az ENSZ összes alkalmazottjára és az ENSZ létesítményeiben – köztük iskolákban, egészségügyi központokban és klinikákon – elszállásoltakra is vonatkozik. Stéphane Dujarric embertelennek nevezte az utasítást és hozzátette, lehetetlen ilyen rövid idő alatt ennyi ember kitelepítését megszervezni.

Írunk még a palesztinok és a zsidó állam közötti konfliktusról, de ez a bekezdés nem erről szól. Csak annyiban utaltunk a közel-keleti helyzetre, hogy az ottani borzalmak (a Hamász szörnyű támadása és az izraeli válaszlépések) majdnem teljes egészében elvonják a figyelmet Ukrajnáról.

A harc folytatódik

Pedig az orosz-ukrán háború nagyon is folyik! Sőt, úgy tűnik, mintha Moszkva igyekezne kihasználni a kínálkozó lehetőséget, és próbálja befejezni a különleges katonai műveletet.

A fronton nehéz követni az eseményeket, de nagyjából fél tucat ponton folynak hevesebb harcok, így Kupjasznk, Bahmut, Avdijivka, Marjinka, délen pedig Vremivka és Robotine térségében. Ezeken a területeken támadások és ellentámadások váltogatják egymást, amelyek váltakozó sikerrel folynak.

Két helyen – Robotine és Avdijivka térségében – azonban az ukránok számára veszélyes „zsák” alakult ki. Robotine település közelében ez a „zsák” a júniusban indult ukrán ellentámadás eredményeként jött létre. Az ukrán hadsereg ugyanis az offenzíva során, hatalmas veszteségek árán inkább csak valamelyest mélyítette a beékelődést, de nem tudta azt számottevően kiszélesíteni, így véleményem szerint veszélyes pozícióba került.

Ellen-ellentámadás

Ez a „zsák” körülbelül 15 kilométer széles és 10 kilométer mély lehet, és ha egyszer az oroszok északon támadást indítanának a katlan bezárására, akkor jelentős ukrán erők kerülhetnének csapdába. Az idő majd eldönti, hogy az ukránok tovább tudnak nyomulni, vagy brutális kelepcébe kerülnek.

A Donyecktől körülbelül tíz kilométerre északra fekvő Avdijivka és térsége, ahogy mondani szokás, más tészta. Itt ugyanis az oroszok léptek fel támadólag, és jobbára az ukránok védekeznek. Az oroszok kettős céllal támadnak, egyrészt ki akarják szorítani az ukránokat a Donyecktől északra eső területekről, ahonnan gyakorta lövik a nagyvárost, másrészt megpróbálják katlanba zárni a térségben állomásozó ellenséget. Ha sikerrel járnak, akkor nagy számú ukrán erők kerülhetnek csapdába.

Azt nem lehet mondani, hogy az oroszok szélsebesen haladnának, de azt igen, hogy mostanra egy kifelé szélesedő körülbelül tizenöt kilométer mély üst alakult ki. Ennek az alja hat-hét kilométer széles, a teteje pedig körülbelül tíz kilométer, és a katlan folyamatosan zárul. A következő hetekben kiderül, hogy melyik hadsereg számítása érvényesül majd.

Egy biztos, amelyik fél ebből a két „katlancsatából” jól jön ki, az komoly helyzeti előnybe kerülhet, a másik hadsereg pedig emberben, fegyverben és stratégiai értelemben is sokat veszíthet. Az ukránok vannak nehezebb helyzetben, mert ők vannak a zsákban. A folytatásnak az őszi esőzések vethetnek véget, ami megnehezíti a támadó fél dolgát. Hamarosan tisztábban láthatunk!

Előző cikkAz USA nyíltan belezsarolná a kormányt az ukrajnai háborúba
Következő cikkPápa. Keresztények. A helyzet. Ott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét