Arról tájékoztatta néhány európai szövetségesét az Egyesült Államok, hogy szankciókat fognak kivetni magyar magánszemélyekre. Ezt a Telex írta meg a VSquare hírlevele alapján, s a portál hozzátett még valamit:

a hivatalosan meg nem erősített információ „egybecseng azzal, amit néhány hónapja egy háttérbeszélgetésen David Pressman mondott nekünk. Ő akkor arról beszélt, hogy keresik a módszereket, amivel nyomást gyakorolhatnak a magyar kormányra az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspontja megváltoztatása érdekében.”

Az USA nagykövete azt is elárulta a telexeseknek, hogy a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) is hasonló okból szankcionálták. Egyébként most arra fognak hivatkozni, hogy ez meg az a valaki korrupt.

Hogy a korrupcióval szemben fel kell(ene) lépni, nem vitás.

Azonban ez a történet nem erről szól.

Figyeljünk csak oda! Pressman szavaiból az következik, hogy nem azért akarnak szankcionálni magyar pénzembereket, mert korruptak, hanem azért, hogy a kormányra NYOMÁST GYAKOROLJANAK!

Sőt, a VSquare és a Telex híre alapján még az is előfordulhat, hogy ártatlanok is felkerülnek majd arra a bizonyos listára. Hiszen nem az a cél, hogy leleplezzenek valamiféle bűntényt. Hanem az, hogy bevigyenek egy mélyütést a renitens Orbán-kabinetnek, ami ennek hatására talán háborúpárti fordulatot vesz.

Vagyis az USA-t egyáltalán nem érdekli a korrupció. Ha a kormány nem a saját feje után menne – ami minden szuverén állam vezetésétől elvárható –, hanem Washington utasításait követné – vagyis úgy viselkedne, mint egy gyarmati helytartótanács – akkor a csillagot is lelophatnák az égről. Az se lenne baj.

Mindez persze azt is megmagyarázza, hogy miért hunynak szemet az ukrajnai visszaélések többsége fölött. De felhozhatnánk példának az egykori grúz bábjuk, Miheil Szaakasvili esetét vagy Ursula von der Leyen privát sms-ekben letárgyalt vakcina bizniszét stb.

Pontosan ezért szoktuk azt mondani, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek szövetségesei. A Fehér Ház nem együttműködő partnereket keres a világban, hanem csatlósokat. Az amerikai érdekek kiszolgálóinak aztán bármit lehet, másoknak semmit.

Nos, akinek ilyen barátja van, nincs szüksége ellenségre…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét