Ferenc pápa az október 8-i Angelus előtt felszólította a zsidókat és a palesztinokat, hogy hagyják abba a harcot, és hangsúlyozta, hogy “minden háború vereséget jelent”. Három nappal később az audienciáján hozzátette, hogy imádkozik a támadások áldozatainak családjaiért, és kérte, hogy engedjék szabadon az összes túszt. Elismerte, hogy “a megtámadottaknak joguk van megvédeni magukat”, de aggodalmának adott hangot Gáza ostroma miatt, amelynek „a gázai palesztinok is sokan ártatlan esnek áldozatul”.

A katolikus egyházfő – úgy hisszük, a tőle elvárható módon – visszafogottságra szólított fel. “A terrorizmus és a szélsőségek nem segítik az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus megoldását, hanem szítják a gyűlöletet, az erőszakot és a bosszút, szenvedést okozva mindkét félnek” – mondta.

Tévúton a Vatikán

Válaszul Izrael szentszéki nagykövetsége több nyilatkozatban is elítélte Ferenc pápát és más egyházi vezetőket. Lényegében azt követelte tőlük, hogy válasszanak oldalt: a zsidó állam oldalát, és csak azt. A követség szerint ugyanis azzal a „steril hangnemmel”, vagy éppen „nyelvi kétértelműséggel”, amit a katolikusok megengednek maguknak, egyenlőségjelet tesznek az agresszor és a sértettek közé.

Szögezzük le gyorsan: a vatikáni megnyilatkozásokban nem volt semmiféle kétértelműség. A Szentszék világosan különbséget tesz a megtámadott Izrael és a Hamász, valamint a palesztin nép között. Elismerte Izrael önvédelemhez fűződő jogát a pápa által is elítélt Hamásszal szemben. Pusztán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden palesztin terrorista, és az ártatlan gázaiakat is megilleti a védelem: az életük védelme – ugyanúgy, mint a zsidókat.

Bombák földjén

Mindeközben Izrael nem csak blokád alá vette, de bombázni is elkezdte a Gázai-övezetet. A védelmi erő (IDF) az elmúlt napokban számos képet osztott meg a terrorellenesnek mondott műveletek eredményeiről. Essen néhány szó erről is!

A hivatalos jelentések szerint olyan célpontokat támadnak, amelyeket a Hamász használ. A fotókon viszont lakóépületek, közintézmények láthatóak. A CNN jelentése szerint például azt a féltucat támaszpontot, ahol a múlt hétvégi támadásra készültek a szervezet harcosai, még egyetlen találat sem érte. Ezt az IDF-nél azzal magyarázzák, hogy a Hamász a házak, óvodák, iskolák, kórházak, mecsetek alatti járatokba húzódott vissza.

Ezt nem vonjuk kétségbe. De azt nem értjük, hogy akkor miért nem bunkerromboló bombákat vet be az izraeli hadsereg? A – még egyszer hangsúlyozzuk – hivatalos képeken nem igazán láthatóak kráterek, beszakadt pincék, csak félig összedőlt épületek romjai.

Több egybehangzó forrás állítása szerint az izraeliek fehér foszfort is bevetettek – többek között egy gyermekkórház látta kárát – ami, nem csak nemzetközileg tiltott fegyver, de tökéletesen hatástalan is a föld alá rejtőzött terroristákkal szemben. A fehér foszfor és a gázai kerületek lakhatatlanra bombázása egy valamire jó: nyomorba taszítani és elűzni a lakosságot.

Erről tájékoztatott tulajdonképpen a gázai Szent Család plébánia is. A közösséghez 120 család tartozik, és szinte valamennyien elvesztették az otthonukat.

Sorosista egyház

Visszatérve oda, ahonnan indultunk. Lehet, persze, hogy a Szentföldi keresztények és a Vatikán elfogult. Sőt! Még az is lehet, hogy sorosista, szélsőbaloldali antiszemiták. Elvégre a pápa az Egyházak Világtanácsához hasonlóan egy nappal a Hamász terrortámadása előtt ítélte el az izraeli vezetést a zsidók által elkövetett keresztényellenes akciók – vagy ahogy a szervezet fogalmazott: az üldözés – miatt.

Még inkább valószínűvé teszi ezt, hogy a Szentföld római katolikus egyházának vezetője egy interjúban arra figyelmeztetett idén áprilisban, hogy „Benjamin Netanjahu miniszterelnök szélsőjobboldali kormányának felemelkedése miatt rosszabb lett a keresztények élete a kereszténység szülőföldjén”.

De az is lehet, hogy a világ nem fekete-fehér, és Izrael nem mindig és mindenkivel szemben testesíti meg az abszolút jót. Ismételjük: csak lehet…

Előző cikkAmíg a világ Gázára figyel, Oroszország eldönti a háborút?
Következő cikkZelenszkij belebolondulhat az érdektelenségbe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét