Moszkva és a Fehér Ház is azt közölte, hogy Oroszországnak az Avdijivka térségében indított támadásai „egy új offenzívának” tekinthetőek a kelet-ukrajnai fronton – írta az Index.hu. A The Guardian szerint Vaszilj Nebenzija, Oroszország ENSZ-beli nagykövete azt mondta, hogy az intenzív, negyedik napja tartó harcok a háború új szakaszát jelentik, és hogy az ukrán ellenoffenzíva véget ért.

– Az orosz katonák már több napja aktív harci cselekményeket hajtanak végre gyakorlatilag az egész frontvonalon. Az úgynevezett ukrán ellenoffenzívát befejezettnek lehet tekinteni – mondta Nebenzija.

Részben egyet értett vele Washingtonban John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is. Ő azt mondta, hogy az orosz támadások „egy új offenzívának” tekinthetőek, és hogy ebből az látszik: Oroszország egyáltalán nem hagy fel az Ukrajna elleni támadó hadjárattal, de szerinte az ukránok jó eséllyel állni fogják a sarat. Megjegyezte azt is, hogy az új offenzíva „nem lepte meg” őket.

– Az orosz hadsereg a jelek szerint olyan taktikát alkalmaz, amelynek értelmében hullámokban, tömegesen küldi támadásra a rosszul kiképzett és gyengén felszerelt katonákat, megfelelő felkészítés nélkül – mondta Kirby.

Eközben Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán Kelet hadműveleti csoport parancsnoka is kimondta: az oroszok szeretnék mielőbb bekeríteni Kupjanszkot, és elérni az Oszkil folyót, a helyzet napról napra egyre nehezebb. Vitalij Barabas, az Avgyijivkai Városi Katonai Adminisztráció vezetője az Ukrajinszke Rádiónak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy Moszkva idén egész Donyecket elfoglalhatja.  

Jöjjön a véleményünk röviden:

1, Megerősítést nyert, amit írtunk, az oroszok nagy erőket vontak össze Avdijivka térségében, hogy elfoglalják a várost és környékét. Ennek óriási jelentősége van abból a szempontból, hogy az ukránok évek óta innen lövik tüzérséggel Donyecket. Ha az oroszoknak sikerülne kiűzniük a térségből az ukránokat, akkor a nagy iparvárosnak sokkal kevesebb tüzérségi támadást kellene elszenvednie.

2, Hogy a késő tavasszal indult ukrán ellentámadások valóban kifulladtak-e, arra azért ne vegyünk mérget, erre a következő hetek, hónapok fogják megadni a választ. Egy biztos, ha megritkulnak a nyugati adományok, segélyek, és sokkal kevesebb fegyver és lőszer érkezik Ukrajnába, akkor a Zelenszkij-kurzus nagy bajba kerül. Ebben az esetben valóban leállnak a támadások, és jó eséllyel még az ukránok védekezése is ellehetetlenülhet.

3, Végül szabad legyen megjegyeznem még egy dolgot. Sokszor elhangzott már, hogy a média a negyedik hatalmi ág, egyfajta fegyver, és ez nyilvánvalóan igaz a politikai kommunikációra is. Kirby sem véletlenül fogalmazott így: „hullámokban, tömegesen küldi támadásra a rosszul kiképzett és gyengén felszerelt katonákat, megfelelő felkészítés nélkül.”

Bezzeg, ha az ukránokról van szó, azok a katonák mindig profik, elszántak és jól kiképzettek. Csak ha az így lenne, akkor Zelenszkij erői miért nem foglalták még el Moszkvát, és a felkészült, szervezett és profi ukrán erők miért nem söpörték félre a gyáva, felkészületlen orosz csapatokat? A válasz egyszerű: A Nyugat hazudik! A térképek viszont megmutatják az igazat!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét