Az, hogy a horvát külügyminisztérium izraeli zászlót lobogtatott, „idióta” és helytelen – jelentette ki Zoran Milanovic elnök, hozzátéve, hogy a Hamász által elkövetett atrocitások nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy bosszúból civileket bombázzon.

– Szerintem idióta lépés volt, minden Izrael iránti szimpátiám ellenére – amelyet sajnos 15 perc után elvesztettek – a Hamász által elkövetett borzalmak és mészárlások után – mondta Milanovic újságíróknak, akik a zászlós incidensről kérdezték. A politikus kiemelte: elítélte a (Hamász által elkövetett) gyilkosságokat, és kifejezte elborzadását és undorát, de az önvédelemhez való jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek megölését.

Csak érdekességképpen jegyezzük meg: a szociáldemokrata Milanovic gyakran kerül összetűzésbe a horvát kabinettel, amelyet a jobboldali HDZ vezet, de a nemzetközi (ál)baloldallal és a liberális kurzussal is időről időre összeakasztja a bajszát.

A zászlós gesztus elleni tiltakozását egyébként a protokollra hivatkozva magyarázta.

„Más zászlóknak nincs helyük Horvátországban, kivéve szigorúan szabályozott körülmények között” – mondta. Hozzátette, hogy a NATO és az EU – amelyhez Horvátország 2009-ben, illetve 2013-ban csatlakozott – zászlaját „kissé” a nemzeti lobogó alá fogja engedni az irodájában, „csak azért, hogy megmutassam, hogy a horvát zászló egy lépéssel fölöttük áll”.

Visszatérve a palesztin kérdésre, a horvát elnök nem a levegőbe beszél. A palesztin egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint legalább 1900 palesztin, köztük 614 gyermek és 370 nő vesztette életét a Gázai övezet elleni izraeli csapásokban a héten, a minisztérium szerint 7696-an megsebesültek.

Osztjuk Milanovic vélekedését.

Amit a Hamász a múlt hétvégén Izraelben tett, arra nincsenek szavak. A terrorizmust, az értelmetlen öldöklést, a civilek brutális megtámadását elítéljük, felfordult a gyomrunk, amikor gyermekek, köztük csecsemők lemészárlásáról hallottunk.

Megértjük Izrael dühét, elkeseredését, és magától értetődőnek tartjuk, hogy fel akarják számolni azt a szervezetet, amelynek emberei ezeket a bestiális cselekedeteket végrehajtották. De! S nagyon fontos a de! Nem minden palesztin ember a Hamász tagja, harcosa.

A Hamász elleni dühöt nem lehet kivetíteni minden palesztin emberre, a kollektív bűnösség elve nem léphet működésbe. Akik a kollektív bűnösség elve szerint cselekszenek, és ez alapján egy népet támadnak, és ölnek halomra, maguk is arra a szintre süllyednek, akik ellen harcolnak. Meg kell állítani az értelmetlen öldöklést! A békéért imádkozunk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét