Joe Biden elnök egy vasárnap sugárzott interjú részletében azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy tud támogatást nyújtani Izraelnek és Ukrajnának, hogy közben fenntartja „általános nemzetközi védelmét” – adta hírül a CNN, amit itthon az Index szemlézett. Biden a CBS News műsorában, Madeleine Albright volt külügyminiszter egy híres mondatát idézve azt mondta: „megvan a kapacitásunk, hogy ezt megtegyük, és kötelességünk is, mi vagyunk az alapvető nemzet.”

– Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok, az isten szerelmére, a legerősebb nemzet a történelemben, nem a világon, a világ történelmében. Mindkettőről tudunk gondoskodni, és közben fenntartjuk az általános nemzetközi védelmünket – emelte ki Biden apó, amikor arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok képes lenne-e egyszerre mindkét háborút vállalni.

Jöjjön a véleményünk:

1, Azt szeretem az amerikaiakban, hogy olyan szerények. Azért azt kijelenteni, hogy az amerikai a legerősebb nemzet a világ történelmében, egy kicsit erős. A történelem folyamán azért volt egy Római Birodalom, amely az akkori ismert világ nagy részét meghódította és magába olvasztotta, és az uralma évszázadokig fennállt.

Ehhez hasonló sikereket ért el az Arab Birodalom a 7. századtól kezdve, amely még a Római Birodalomnál is nagyobb területeket hódított meg, és szintén komoly sikereket tudhatott magáénak. S azért volt még a világtörténelem folyamán mások mellett egy Frank Birodalom, egy Mongol Birodalom, egy Oszmán Birodalom, és a sort lehetne folytatni…

2, Van egy fontos körülmény, amelyre felhívnám kedves Biden apó és a mögötte felsorakozott politikusok és háttéremberek figyelmét. Egy nagy nemzet, egy nagyhatalom mindig akkor került lejtőre, amikor elhitte, hogy mindenható és nincs ellenfele. Ez az állapot ugyanis kényelmessé teszi a nagyhatalom vezetőit, ami rossz döntéseket eredményez.

Nem is kell messzire menni, az elemzők szerint a Hamász is azért tudott rajtaütni a zsidó államon, mert annak (politikai, titkosszolgálati és katonai) vezetői elhitték, hogy a technikai fölénnyel szemben a palesztin terroristák nem tudnak hatékonyan fellépni. Ha ez igaz, akkor csúnyán megfizettek az elbizakodottságukért. Biden apóék is könnyen pofira eshetnek, ha úgy érzik, mindenhatók, és bármit megtehetnek.

Egyre több jel utal arra, hogy ez a folyamat meg is kezdődött.

3, S hogy az Amerikai Egyesült Államok képes lehet-e fegyverrel és lőszerrel egyszerre ellátni Izraelt és Ukrajnát? Meglehet, de az is lehet, hogy nem. Utóbbira is vannak jelek, elég csak arra gondolni, hogy az oroszok sokkal több tüzérségi lövedéket képesek gyártani, mint az USA. Persze, ha az Egyesült Államok átállna hadigazdaságra, akkor más lehetne a helyzet.

A kérdés ebben az esetben az: akarnak-e az amerikaiak rosszabbul élni azért, hogy elnyújtsák az orosz-ukrán háborút, és még inkább felfegyverezzék Izraelt? Nem vagyok benne biztos, hogy igen. Persze, ha nem lesz meg a kellő hajlandóság, akkor jöhet egy Pearl Harbor vagy egy 9/11, amivel megnyerhetik az amerikai népet a terveiknek. S arról még nem is beszéltünk, hogy jön egy elnökválasztási kampány is az USA-ban…

Érdekes hónapok, évek elé nézünk.

Előző cikkHogyan legyen bárki EU-párti, ha még Brüsszel sem az?
Következő cikkMégis életben van a Wagner-vezér Prigozsin?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét