Ha az FBI körözési oldalából vagy az amerikai és európai szankciós listából indulunk ki, akár ezt is gondolhatjuk. Az USA nyomozóirodája a tveri katasztrófa ellenére változatlanul keresi Jevgenyij Prigozsint, és pénzt ígér bármilyen hitelesíthető információért. A személyére, vagyonára és vállalkozására kivetett szankciókat sem vonták vissza, legalábbis nem találtuk nyomát efféle határozatnak. A büntetőintézkedésről szóló végzések azonban változatlanul fent vannak az illetékes szervek, például az amerikai külügy honlapján.

A napokban ráadásul interjút adott az Ukrajinszka Pravdának Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője, akit az újságíró megkérdezett a Wagner-vezérről is. Budanov habozott, majd azt mondta, nem tud őszintén igennel vagy nemmel felelni arra, hogy Prigozsin valóban halott-e.

Most akkor mi van?

A magunk részéről továbbra is azt tartjuk a legvalószínűbbnek, hogy Dmitrij Utkin és Jevgenyij Prigozsin augusztus 23-án meghalt. Az pedig egy természetes emberi reakció, hogy nem mindenki tudja vagy akarja elengedni őket. Ez volt Elvisszel, John Lenonnal és Zámbó Jimmy-vel is…

Ugyanakkor a történetben tényleg sok a (talán csak látszólagos) ellentmondás és a dezinformáció. Például egy mali tisztviselő a tragédia után azt állította, Prigozsin nem repült el Oroszországba, Afrikában van. Hasonló kijelentést azóta senki nem tett.

A holttestek kapcsán megjelent, hogy a felismerhetetlenségig roncsolódtak, de a Wagner-vezér rokonai külföldön vannak, ezért a DNS-vizsgálat nem jöhetett szóba. Aztán állítólag a fogászati kartonjaik, valamint a testmagasság, és egyéb jellemzők alapján sikerült azonosítani mindenkit. De az is megjelent, hogy mégis csak volt DNS elemzés – és egyébként a Prigozsin-család Oroszországban volt és van, szóval, tényleg lehetett.

Ami a történteket illeti, az ukrán titkosszolgálat és sok orosz a repülőgép roncsairól készült fényképekre hivatkozva azt bizonygatta, hogy a légvédelem lőtte le Prigozsinékat. Ennek ellentmondott a szemtanúk beszámolója. Meg persze a hivatalos nyilatkozatok, de azoknak ki ad hitelt egy ilyen helyzetben?!

Ellentmondások

A légügyi hatóság vizsgálata szerint a gép valamiért belülről robbant fel. Tekintettel erre és arra, hogy Kijev minden általa elkövetett szabotázsakció és merénylet után még azelőtt hárított, hogy a felelőssége szóba került volna, és ezt tette most is – sokak meggyőződésévé vált, hogy merénylet történt.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Prigozsin pilótája az utolsó pillanatban váltást kért, mert nem tudott időben a repülőtérre érni, látszólag összeáll a kép. Ő lehetett a beépített ember, akit megvettek. Ezzel a szállal viszont sem a Wagner-csoporthoz köthető oldalakon, sem az orosz hatóságok nem foglalkoztak komolyabban.

Az illető ráadásul az orosz Távol-Keleten volt, nem tudhatta, hogy Prigozsin a két repülője közül melyikre fog felszállni. Azt meg mi nem tudjuk, miért szállt egy gépre Utkinnal, ha állítólag korábban mindig külön utaztak?

És hogy még kuszább legyen a történet: amikor legutóbb szóba került az eset, Vlagyimir Putyin azt mondta, gránátszilánkokat találtak a holttestekben. Ezt nagyon nehéz összeegyeztetni a merényletről szóló legendával, ami egy dologban megegyezik a hatóság állítólagos jegyzőkönyvével. Mindkét verzió szerint a végzetes robbanás – bármi okozta is azt – az egyik futóműnél keletkezett.

Ha ez így van, hogy kerültek repeszek Prigozsin testébe? Ez lehetetlennek tűnik. Persze az is lehet, hogy a pokolgép felrobbanása kvázi láncreakciót indított el, és berobbantott egy gránátot az utastérben.

De gránát az utastérben?

Szóval, az egész történet nagyon kaotikus. Így pedig adja magát, hogy Prigozsin és Utkin akár életben is lehet. Elég nagy kalandorok voltak ahhoz, hogy elhihessük róluk: éppen ruszlit esznek savanyú uborkával, és egy üveg vodka mellett nosztalgiáznak távol Afrikában.

Mint már írtuk, mi azonban ezt nem tartjuk valószínűnek. Az FBI körözési listája ellenére sem, amin valószínűleg azért szerepel most is Prigozsin neve, mert az orosz nagykövetség nem küldte meg a Wagner-vezér halotti anyakönyvi kivonatát. Amit amúgy ki venne komolyan, ha olyan legendáról van szó, mint Putyin séfje? És egyébként ez a bizonyítéka annak, hogy tényleg a wagneresek a legjobbak a pokolban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét