Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások kimerítették az amerikai fegyverkészletet, ami miatt Washington képtelen részt venni más konfliktusokban – mondta Don Bolduc nyugalmazott amerikai tábornok a Fox News televízióban, amelyet itthon az Oroszhírek.hu szemlézett. Hozzátette: ez ébresztő az amerikai népnek.

– A Biden-kormányzat hivatali ideje alatt a hadseregünk rendkívül gyengévé és túlterhelté vált. Logisztikailag nem tudjuk fenntartani a részvételt több, egyszerre zajló konfliktusban, és ez nagyon sajnálatos – mondta.

Don Bolduc véleménye szerint az elmúlt években az amerikai vezetés minden máson gondolkodott, csak azon nem, „hogyan lehet háborúkat vívni és nyerni”.

– Nem csaphatjuk be az amerikaiakat ezzel kapcsolatban. El kell kezdenünk igazat mondani, amit már nagyon régóta nem tettünk – mutatott rá. Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra, hogy Moszkva többször is kijelentette, a nyugati katonai segély nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítások pedig legitim célpontot jelentenek az orosz hadsereg számára.

Érdemes hozzátenni, a napokban a CNN is megkongatta a vészharangot a fegyver és lőszerhiány miatt.

Jöhet a véleményünk:

1, A politikai kommunikáció azért szép, mert sohasem tudjuk, hogy a különböző vezetők mikor mondanak igazat, mikor csúsztatnak, esetleg mikor hazudnak. Persze egy katonaembertől jobban elvárható lenne az igazmondás, de mégis csak egy nyugalmazott tábornokról van szó, aki egy-egy ilyen nyilatkozattal sokkal inkább politikai szereplő, mint katona.

Vagyis nem tudhatjuk, hogy amit Don Bolduc mond, az igaz, vagy csak megkérték, hogy a megtévesztés eszköze legyen néhány percre, és segítsen elhitetni a világgal, legfőképpen Oroszországgal és Kínával, hogy az USA bajban van.

2, Persze tegyük fel gyorsan a kérdést: miért érné meg rosszabb képet festeni az amerikai hadsereg állapotáról, mint amilyen valójában? Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy az oroszok, a kínaiak vagy bárki más majd kevésbé fejlesztik a hadseregüket emiatt, vagy Moszkva majd lassítja a lőszerek gyártását?

Ez teljességgel abszurd. Putyin döntésre akarja vinni a dolgot Ukrajnában, ehhez viszont muníció kell, főként sok-sok tüzérségi lőszer. S még valami, ha az USA szövetségesei azt olvassák, hogy az amerikai hadsereg bajban van, akkor rájuk is demoralizáló hatással lehet, már csak ezért sem éri meg „rémhírt” terjeszteni.

3, Ha kevés esélyt adunk arra, hogy a nyugalmazott tábornok dezinformál, akkor viszont abból kell kiindulnunk, hogy Don Bolduc igazat mond. S ha a nyugalmazott tábornok igazat mond, az rossz hír az USA szövetségeseinek és legfőképpen a Zelenszkij-kurzusnak Ukrajnában. Mert egyet Zelenszkij is tud (legalábbis tudnia kellene), hogy akármennyire fedezi fel újra, és hivatkozik arra, hogy ő zsidó származású, az USA, ha választania kell, akkor Izrael mellett áll ki határozottan, és kevésbé fogja Ukrajnát támogatni.

Márpedig fegyver és lőszer nélkül az ukrán hadsereg nem fogja tudni visszatartani az oroszokat, akkor a színészelnöknek és csapatának befellegzett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét