A női katonák száma az ukrán fegyveres erőkben 2021-hez képest 40 százalékkal, vagyis 12 ezer fővel nőtt – ismertette hétfőn Telegram-oldalán a kijevi védelmi minisztérium. A bejegyzésben az olvasható: jelenleg az ukrán fegyveres erők soraiban csaknem 43 ezer női katona szolgál. Az ukrán védelmi tárca azt is hangsúlyozta, hogy a nők számára feloldották az összes – szolgálattal kapcsolatos – korlátozást.

A közlemény felsorolásából kiderül, hogy amíg a nők korábban főként egészségügyi, kommunikációs, könyvelői, adminisztratív tisztségekben, illetve szakácsként szolgáltak, addig „mostanra a nők a katonaságnál sofőrként, gránátosként, felderítőcsoport parancsnokának helyetteseként, páncélozott gyalogsági járművek parancsnokaként, karbantartóként, géppuskásként és mesterlövészként is szolgálhatnak”.

Korábban 18-tól a 40. életévig köthettek szerződést a nők a hadsereggel, de a jelen szabályozás már ezen is változtatott, és most már 18-tól 60 éves korig van erre lehetőségük, ahogy a férfiak estében is. Az ukrán védelmi minisztérium felidézte, hogy 2019-től a kijevi vezetés a katonai főiskolákat is megnyitotta a fiatal nők előtt.

A véleményünk egyértelmű:

1, Nem tudom, eljön a pillanat, amikor Volodimir Zeleszkij elnöknek és csapatának leesik a tantusz, hogy mit tettek Ukrajnával és az ukrán néppel. Idegen érdekek szolgálatáért teljesen feláldozzák az országot, fél Ukrajna romokban, százezrek haltak és sebesültek meg, milliók menekültek el, és ki tudja, mi marad keleti szomszédunkból a háború végére. A pusztítás mértéke akkora, hogy hosszú évek, akár évtizedek kellenek ahhoz, hogy Ukrajna kiheverje ezt a háborút, és hol van még vége.

2, Azért is írok Ukrajna szomorú sorsáról, mert úgy hiszem, a szakadék felé vezető úton ismét egy fontos lépést tettek. A helyzet ugyanis az, minél közelebb engedik a nőket a fronthoz, annál nagyobb az esélye annak, hogy megsérülnek, rosszabb esetben meghalnak. Márpedig egy nő, pláne egy fiatal, potenciális anyajelölt is, ebben az értelemben a jövő záloga.

S ha egy egészen fiatal nő meghal a háborúban, akkor magával viszi az így meg nem született gyermekeit, a jövő egy-egy kis darabkáját. Ezt kockáztatja az ukrán vezetés akkor, amikor egy fiatal nőt közelebb engednek a háborúhoz.

3, Ami pedig a hírt magát illeti, megint lelepleződött az ukrán propaganda, mert korábban azt mondták, hogy a nőket csak összeírják, utána azt, hogy be is sorozzák, de nem engedik őket a konfliktus közelébe. Mostanra viszont, miként a tájékoztató is bizonyítja, a nők a katonaságnál sofőrként, gránátosként, felderítőcsoport parancsnokának helyetteseként, páncélozott gyalogsági járművek parancsnokaként, karbantartóként, géppuskásként és mesterlövészként is szolgálhatnak.

Két kérdésem maradt az ukrán vezetéshez. Van még lejjebb? S megéri az ukrán népet feláldozni a nagyhatalmi érdekekért?

Előző cikkAmerikai külügyminisztert így talán még soha nem aláztak meg
Következő cikkLesújtó üzenetet kapott Zelenszkij az USA-ból

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét