Az Egyesült Államok és szövetségesei arra tett kísérletei, hogy „Moszkvát globálisan kirekesztettként tüntessék fel, megmérgeződtek” a Hamász elleni izraeli megtorlás támogatása miatt – jelentette a Financial Times több mint egy tucat tisztviselőre hivatkozva, amit itthon az Oroszhírek.hu szemlézett.

Mint írták, a nyugati nemzetek az ukrajnai konfliktust régóta „provokálatlan agressziónak” minősítik, és Moszkvát okolják a civilek szenvedései miatt. Hozzátették azonban: ugyanezek az országok vonakodtak attól, hogy Izraelnek nyújtott támogatásuk feltételéül szabják a visszafogottságot a Hamász palesztin militáns csoport halálos támadását követően. Izrael elzárta az enklávé alapvető ellátását, és intenzív bombázásnak vetette alá a térséget és a szomszédos országokat is.

A globális délen egyértelműen elvesztettük a csatát – idézte a lap a G7 egyik magas rangú diplomatáját.


– Minden munka, amit a Globális Déllel [Ukrajnával kapcsolatban] végeztünk, elveszett… Felejtsük el a szabályokat, felejtsük el a világrendet. Soha többé nem fognak ránk hallgatni – emelte ki. Hozzátette: amit Ukrajnáról mondtunk, annak Gázára is vonatkoznia kell. Különben elveszítjük minden hitelességünket.

Feltette a kérdést: „a braziloknak, a dél-afrikaiaknak, az indonézeknek miért kellene valaha is elhinniük, amit az emberi jogokról mondunk?”

Közben az Oroszhírek.hu írt arról is, hogy a The Huffington Post szerint az amerikai külügyminisztérium a múlt héten utasította a Közel-Keleten dolgozó magas rangú diplomatákat, hogy ne használjanak három konkrét kifejezést. Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azóta tabu a „de-eszkaláció/tűzszünet”, „az erőszak/vérontás befejezése” és „a nyugalom helyreállítása”.


Jöhet a véleményünk:

1, Aligha lehetséges, hogy az USA most játssza el a hitelét a Globális Délnél, megtették ezt már a múltban sokszor, legfeljebb ez az újabb helyzet ráerősít erre. Nagyon sokszor megírtuk már, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak nincsenek értékei, csak érdekei. Legfeljebb azt nevezhetjük (öncélú) értéknek, hogy az USA mindenkor kiáll az érdekeiért. Ez történik Ukrajnában, és ez történik most a Közel-Keleten is.

2, Az más kérdés, hogy még a legjobb tervekben is hiba csúszik olykor, és menet közben nem mindig úgy sülnek el a dolgok, ahogy előzetesen remélik. Talán ez történhetett Ukrajna kapcsán is. Elképzelhető, azzal nem számoltak, hogy a Kelet és a harmadik világ több országa felzárkózik Oroszország mögött, vagy legalábbis nem áll be a Nyugat mellé. De beállt, és ez sok szempontból újratervezést igényelhet.


3, Ami pedig a The Huffington Post, az bicskanyitogató, sőt, egyenesen vérlázító. Az, hogy Izrael megtorló akciójának sikere érdekében arra kérik a magas rangú diplomatákat, hogy tompítsák a támadás élét, és altassák a közvéleményt, az maga a botrány. Mert minden perc, ameddig Izrael folytathatja az offenzívát, az ártatlan palesztin gyermekek és édesanyák életébe kerülhet.

Ezzel nem a Hamász terroristái mellett foglalok állást, hanem a normalitás mellett. A Hamász embertelen, bestiális és brutális akcióját ugyanúgy elítélem, mint az arra adott gyalázatos izraeli választ. Mi a megegyezés és a tartós béke mellett vagyunk, most is!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét