Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a washingtoni EU-USA csúcstalálkozót követően kiadott nyilatkozatában az ukrán gazdaságot fenyegető összeomlás veszélyeire figyelmeztetett.

– Az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát hosszú távú politikai, pénzügyi, humanitárius és katonai téren – áll a nyilatkozatban. Azt írták, felismerik: sürgősen biztosítani kell, hogy Oroszországnak ne sikerüljön összeomlásba kergetnie az ukrán gazdaságot. Ezért pedig fokozni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a segítségnyújtás megfeleljen Ukrajna legfontosabb szükségleteinek.


A hír, s hogy mi erről a véleményünk?

1, Ebben a nyilatkozatban nincs különösebb meglepetés, mert a háború és korrupció sújtotta Ukrajna a Nyugat segítsége nélkül egészen biztosan nem tartott volna ki az oroszok ellen eddig sem. Már régen összeomlott volna. Még így is vannak gondok, erre utal ez az állásfoglalás is. Vagyis, ha megfogjuk a lényeget, akkor a Nyugatnak tovább kell támogatni Ukrajnát, mert különben azonnal összeomlik az ország gazdasága.

2, Az első kérdés, hogy ki fogja Kijevet pénzelni? Az USA-ból csordogáló nyilatkozatok egyre inkább arról szólnak, hogy mind többen hátrálnának ki Kijev mögül. És mind inkább áttolnák a koloncot az Európai Unióra, annak szolgálatkész vezetői pedig a napvilágra került információk szerint szó nélkül vállalják is a feladatot.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő számtalanszor megerősítette, hogy Ukrajna számíthat az Európai Unióra, akkor is, ha az USA-ból nem jönne elegendő támogatás. Ja kérem, a mi kontónkra lehet ígérgetni…


3, A következő kérdés az, hogy mi lesz akkor, ha így vagy úgy véget ér a háború? Ki és meddig fogja Ukrajnát gazdaságilag életben tartani? Elszámoltatják-e majd az ukrán elnököt a sok segély, támogatás és fegyver felhasználásáról? Vagy a színészelnökék úgy költhettek el dollár és euró tízmilliárdokat, hogy annak felhasználását soha senki nem fogja számonkérni rajtuk?

Milyen szép történet ez, és mennyire jól járnak ezzel nagyon sokan! Talán egyszer kiderül, hogy mennyire! Egy azonban biztos, ha a háború után Ukrajna kezét elengedik, akkor keleti szomszédunk évtizedekig élhetetlen ország lesz. Ha nem engedik el a kezét, akkor hosszú évekig önthetik oda a pénzt.


4, S van még egy kérdés. Hogy is van az, hogy az USA és az EU a vészharangot kongatja, míg az ukrán központi bank kormányzója október elején ezzel homlokegyenest mást nyilatkozott? Azt mondta akkor, hogy az ország pénzügyi stabilitása „történelmi csúcson” van a háború ellenére. Andrij Pisnij szerint ez lehetővé tette a bank számára, hogy megkezdje a háborús korlátozások enyhítését a gazdaság és a vállalkozások megsegítése érdekében.

Azóta már arról is nyilatkoztak, hogy többet költenek majd jóléti szolgáltatásokra és a védelmi erőkre. Mi van? Csak én érzem úgy, hogy a két vélemény között szakadéknyi űr tátong?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét