Az ukrán fegyveres erőknek nem sikerült „rövid háborút” vívniuk Oroszország ellen. Ennek oka az orosz hadsereg számos erőssége – mondta Andrij Bileckij, a 3. rohamdandár parancsnoka. Az Azov egykori vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjút, amit itthon az Index.hu szemlézett. A katona meglátása szerint az oroszok erőssége, hogy képesek saját fegyvereket gyártani, nem függnek más országok támogatásától.

– Vajon mi 50–100 darab F–16-ossal képesek leszünk-e felérni az orosz légierő csoportjaihoz? Nem fogunk. Képesek leszünk-e valaha is egyenlővé válni a lövegek számában? Páncélozott járművek tekintetében? Valószínűleg nem leszünk képesek rá – mondta Bileckij. Úgy véli, az orosz hadsereg fő problémája a rosszul kiképzett szárazföldi csapatok. Szavai szerint az oroszoknak a kommunikációval és a műszaki hírszerzéssel is gondjaik vannak.


Biletcij úgy véli, egyelőre azonban „egyáltalán nem érződik”, hogy Oroszországnak gondjai lennének a mozgósítási erőforrásokkal.

– Ha kiképzetlen, rosszul motivált egységekkel harcolunk szintén kiképzetlen, rosszul motivált orosz egységek ellen, akkor előbb-utóbb meg fognak törni minket egy elemi okból. Többen vannak – fogalmazott az ukrán parancsnok.

– Az ukrán hadseregnek javítania kellene a harci kiképzés minőségén, akkor képesek lennénk pótolni ezt a lemaradást. Ugyanakkor a frontra érkező újoncok gyakran nem tudják, hogyan kell kezelni a fegyvereket, és hiányoznak az alapvető készségek, még olyanok is, mint például a sebesülés ellátása – vélekedett.


Jöjjön a véleményünk!

Amit Biletcij mond, azt lehetett előre tudni, ezzel Zelenszkij elnökéknek is tisztában kellett lenniük. Ha egy a háborúra teljesen felkészült és modern fegyverekkel felszerelt ukrán hadsereg várta volna tavaly februárban az orosz támadás megindulását, akkor talán képes lehetett volna megállítani, és kiszorítani Putyin hadait. De ebben az esetben is akkor reménykedhettek volna teljes győzelemben, ha az orosz elnök belebukik a sikertelen támadásba.

Ha azonban Putyin a helyén maradhatott volna, és az oroszok összeszedték volna az erőiket, akkor valószínűleg visszamentek volna, és legyűrték volna az ukránok ellenállását. Persze azt nem lehet mondani, hogy az ukránok nem készültek volna az oroszok lehetséges támadására. De ez csak arra volt elegendő, hogy Moszkva gyors győzelmét megakadályozzák, többre nem.

S mi lesz így ezután? Hát nagy valószínűséggel az, amit Biletcij is mond, hogy a nagyobb mennyiség okán az orosz hadsereg előbb-utóbb legyűri Zelenszkij hadait. Az oroszok hátországa összehasonlíthatatlanul nagyobb és erősebb, a legtöbb hadi üzem messze a frontvonaltól működik, ahol teljes nyugalomban tudják gyártani a fegyvereket és lőszereket.


Ehhez képest az ukránok kisebb gyártó kapacitása folyamatosan az orosz támadások kereszttüzében van. Ukrajnában kevesebb a hadra fogható férfi, akik értelemszerűen nem akarnak vágóhídra menni egy olyan csatába, ahol az ellenségnek, az oroszoknak masszív légi és tüzérségi fölényük van. A legtöbben azért is vonakodhatnak katonának állni, mer ők is tudják, hogy ez nem Ukrajna háborúja, a globalista háttérhatalom érdekeiért viszont nem akarnak meghalni.

S ha a Nyugat fokozatosan kihátrál Zelenszkij-ék mögül, akkor az összeomlás még gyorsabban bekövetkezhet. Mi ezért mondtuk az első perctől kezdve, hogy ezt a háborút nem szabad lett volna kiprovokálni. De ha már mégis kitört, akkor mihamarabb békével le kellene zárni!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét