Az Amerikai Egyesült Államok több tízezer olyan, 155 milliméteres tüzérségi lövedéket ad át Izraelnek, amelyeket eredetileg Ukrajnának ígértek oda– adta hírül a The New York Times, amit itthon a Porfolio.hu közölt. A lap szerint az erről szóló döntésről alig néhány órával azelőtt beszélt egy pentagoni tisztviselő, hogy Joe Biden amerikai elnök beszédet mondott múlt hét csütörtökön.

Biden apó felszólalásánban azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna és Izrael hasonló ellenségekkel harcol, és hogy mindkét országot azonos mértékben fogják támogatni a küzdelemben.


A The New York Timesnak több jelenlegi és korábbi amerikai tisztviselő is beszélt arról, hogy bár Ukrajna és Izrael háborúja eltér egymástól, de vannak olyan fegyvertípusok, amelyeket mindkét fél az amerikaiaktól kap meg. Ezek közé tartoznak a tüzérségi lőszerek, a GPS-vezérelt bombák, valamint a Stinger vállról indítható rakéták is.

Az amerikai törvényhozásnak hamarosan döntenie kell azokról az újabb forrásokról, amelyeket Izrael és Ukrajna támogatására fordítanak. Biden múlt hét pénteken összesen 105 milliárd dollárt kért a két ország támogatására együttesen. Kilenc republikánus szenátor viszont azt szeretné, ha külön-külön szavaznának Ukrajna és Izrael támogatásának ügyéről.


Jöjjön a véleményünk:

1, Az, hogy számos republikánus szenátor külön-külön szeretne szavazni Ukrajna és Izrael támogatásának ügyéről, nem véletlen. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem kívánják már Kijevet (a korábbi mértékben) támogatni. Helyette Izraelt segítenék a Hamász ellen. Másrészt azt is tudják, hogy Ukrajnával ellentétben a zsidó állam nem fogja elpasszolni a fegyvereket a Hamásznak és más terrorista csoportnak, már csak azért is, mert éppen ellenük harcolnak.

Be kell látniuk a színészelnöknek és köreinek, hogy a világ belefáradt Ukrajna támogatásába, és legfőképpen abba, hogy a segélyek, támogatások, fegyverek és lőszerek egy része kézen-közön eltűnik, utóbbiak pedig nem a frontra, hanem ki tudja hová kerülnek, minden bizonnyal jó pénzért.

2, Azt ugye nem kell mondanom, mekkora veszteség Kijev számára, hogy ezeket a kulcsfontosságú tüzérségi lőszereket nem Ukrajna, hanem Izrael kapja meg! Az ukrán hadsereg így is folyamatosan lőszerhiánnyal küzd, és az a problémája, hogy a tüzérségi párbajoknál alulmarad a kevesebb muníció miatt. Ha pedig még azokat a lőszereket és fegyvereket sem kapja meg, amiket eddig, az az ukrán hadsereg további gyengülését hozhatja. Ez pedig közelebb viheti a Zelenszkij-kurzust az összeomláshoz.


3, Van még egy kérdés, ami nem hagy nyugodni ezzel a hírrel kapcsolatban. Minek kell Izraelnek a Gázai övezet ostromához több tízezer 155 milliméteres tüzérségi lövedék, főleg úgy, hogy nekik is sok van? A Gázai övezet ugyanis mindössze alig 365 négyzetkilométer, és a körülbelül kétharmad budapestnyi területen él több mint 2 millió ember. Gondoljunk csak bele, hogy egy ilyen 155 milliméteres lövedék mekkora területet tarol le, amikor megérkezik!

S ha ilyenből több tízezret kilőnek a Gázai övezetre, akkor lényegében az egész területet a földdel tehetik egyenlővé, akár több százezer civil ember halálát vagy sebesülését okozva. Ebbe a pusztításba jobb bele sem gondolni! Szégyen lesz, ha a világ ezt megengedi!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét