Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ez a drámai vég: megszűnhet Ukrajna – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. Ebben a hírportál idézte Garland Nixon amerikai szakértőt, aki arról beszélt, hogy mi látható most az orosz-ukrán konfliktusban, mi lehet a végkifejlet és hogyan fognak változni Ukrajna határai, amint véget ér a konfliktus.

Többek között már Ukrajna új határairól beszélt. A Through the eyes of youtube csatorna legutóbbi műsorában Garland Nixon szakértő újságíró elmondta, Oroszország az összes, számára fontos területet meg fogja szerezni, azon ellenőrzést gyakorol majd.

– Amikor ennek az egésznek vége, Oroszország átveszi az irányítást minden olyan terület felett, amelyre szüksége van, és talán Ukrajna egész területe felett is – mutatott rá.


Így folytatta: „Látjuk, hogy egy küszöbön álló katasztrófa előtt áll Ukrajna, elfogynak a fegyverek, az emberek, a Nyugat nem tudja tovább folytatni Ukrajna támogatását. Mind az Ukrán Fegyveres Erőknek, mind az ukrán politikai elitnek hamarosan összeomlással kell szembenéznie.

Néhány gondolatot hozzáfűznénk Nixon nyilatkozatához:

1, Hogy Garland Nixon a levegőbe beszél vagy sem, azt nem tudjuk. Hazudhat, mondhat nagyot, de az is lehet, hogy az igazságról beszél. Az utóbbi esetben a helyzet teljesen egyértelmű, ha így lesz, akkor Oroszország eléri céljait, Volodimir Zelenszkij elnök pedig repül, mint a győzelmi zászló.

De akkor sem sokkal jobb a helyzet az ukránok számára, ha Nixon túloz vagy hazudik, mert akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy miért teszi? Minden bizonnyal azért, mert üzennek az Egyesült Államokból a színészelnöknek, hogy hamarosan lefő a kávé a Zelenszkij-kurzusnak.


2, Nixon arról is nyilatkozik, hogy Oroszország akár egész Ukrajna felett átveheti az irányítást. Ha ez vagy egy ehhez hasonló forgatókönyv megvalósul, akkor keleti szomszédunk sokkal rosszabbul jár, mintha el sem kezdődik a háború. Akkor még, úgy hiszem, Putyin megelégedett volna a Krím megtartásával és a Donbász megszerzésével, ma már nem fog.

A Krím és a Donbász mellett a Herszoni és a Zaporizzsjai területet már tavaly Oroszországhoz csatolták – még ha eddig nem is foglalták el azokat teljesen –, de emellett a közelmúltban újabb térségekkel kapcsolatban jelentették be igényüket. S közben folyik az értelmetlen háború, amelyben százezrek sérülnek és halnak meg, és milliók válnak földönfutóvá.

Vagyis a háború tripla veszteség az ukránoknak, mert a harctereken sok ember esik el vagy sérül meg, pusztul az ország, és közben az oroszok mind több és több területre tartanak igényt.


3, A fontosabb üzenettel mégis ez a mondat bír: „Egy küszöbön álló katasztrófa előtt áll Ukrajna, elfogynak a fegyverek, az emberek, a Nyugat nem tudja tovább folytatni Ukrajna támogatását.”

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, legfeljebb annyit, hogy ha ennyiszer nyilatkozik a Nyugat és egyre többen az USA-ból arról, hogy nem lesz energia Ukrajna támogatására, akkor abban azért lehet valami. Márpedig a nyugati segítség nélkül Kijev sem gazdaságilag, sem katonailag nem tudna jelenleg létezni. Ez az igazság, a többi süket szöveg.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét