Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Benjamin Netanjáhú igazán harcias miniszterelnöke Izraelnek. A nevéhez fűződik a 2012-es “Felhőoszlop”, a 2014-es “Erős szikla”, a 2018-19-es “Északi pajzs” és a 2021-es “Falak őrzője” hadművelet. Eddig. 

Vessünk egy pillantást a veszteséglistákra:  

2012 – izraeli oldalon 2 katona és 4 civil halt meg; palesztin oldalon 55/120 harcos és 105/57 civil.  

2014 – izraeli oldalon 66 katona és 6 civil; palesztin oldalon 693/935 harcos és 1617/765 civil, valamint 0/425 bizonytalan


2021 izraeli oldalon 1 katona és 14 civil; palesztin oldalon 80/200 harcos és kb. 128 civil – utóbbi az ENSZ becslése. 

(A palesztinok esetében a perjelek előtt a palesztin hatóságok, utánuk az Izraeli Védelmi Erők, vagyis az IDF által közölt számokat tüntettük fel. A 2018-2019-es statisztikát a kuszasága miatt kihagytuk.) 

Ezek után valószínűleg bátran levonhatunk két következtetést. Egyfelől azt, hogy az arányosság a palesztin-izraeli összecsapások legkevésbé jellemző vonása. Másfelől az IDF lehet a történelem egyik, ha nem a legbiztonságosabb harcoló fegyveres ereje. Bámulatosan alacsonyak a veszteségeik. Ukrajnában 1 óra alatt többen esnek el, mint a Szentföldön 10 év alatt. 


És akkor jöjjön egy érdekes hír! 

Számos lap megírta, hogy Benjamin Netanjáhú idősebbik fia, Jair kissé kiborította a Hamász október 7-i támadása után mozgósított izraeli tartalékosokat. Az történt ugyanis, hogy amikor az apja elrendelte 300 ezer ember behívását, ő “biztos, ami fix” alapon inkább Floridában maradt. 

Valószínűleg a miniszterelnök sem próbálta haza parancsolni. Pedig, ha a fia csak feleakkora harcos, mint amekkora szájhős – egyedül is elbírna egy gázai kerületre való terroristával… Jair ugyanis “podcaster”, véleményvezér, politikai aktivista. (Ebbéli minőségében egyébként Magyarországon is járt.) 


Az elmúlt években számtalanszor legyőzte már a Hamászt a klaviatúrájával és a mikrofonjával. Sőt, hazaárulás miatt halálra ítélte mindazokat, akik az apja korrupciós ügyében terhelő vallomást tettek. Egyébként elítélt rágalmazó, és tavasszal még attól rettegett, hogy a családja botrányai miatt – amit ő a demokrata vezetés Izrael-ellenes nyomulásaként festett le – nem fog vízumot kapni. 

Kapott, ment és marad is egyelőre. Tegyük hozzá, Benjamin Netanjáhú “menjen csak a más gyereke”-hozzáállása azért is keltett akkora visszatetszést, mert korábban (hogy-hogy nem…) a fia az IDF sajtóosztályán teljesítette a sorkatonai szolgálatot. Szóval, biztosan nem egy harcoló alakulathoz osztanák be. 

De ne legyünk szigorúak vele. Valószínűleg ebben a pillanatban is azzal van elfoglalva, hogy küldi hazafelé a pozitív férfi energiákat – a Miami Beachről.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét