Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A minap az egyik német tévécsatorna megszakította Denisz Smihal ukrán miniszterelnök és Olaf Scholz beszédének közvetítését, mert abban a pillanatban kezdődött Tel-Avivban Benjamin Netanjáhú és Emmanuel Macron sajtótájékoztatója. Eközben jelezték: most „fontosabb dolgokra kapcsolnak”. Vagyis az ukrajnai háború a többszázezer áldozatával, és a beleölt dollár- és eurómilliárdok dacára nem ér fel a palesztin-izraeli konfliktushoz.


Annak ellenére eltörpül mellette, hogy több mint másfél éven át újra és újra azt mondták: egy rossz húzás valamelyik fél részéről elég a harmadik világháborúhoz. Annak ellenére, hogy Finnország és Svédország emiatt adta fel a függetlenségét, és döntött úgy, hogy belép a NATO-ba. És annak ellenére, hogy a szankciók gazdasági válságot okoztak Európában; hogy a Nyugat hozzáállása összerántotta Oroszországot, Kínát, Iránt és Észak-Koreát; megerősítette a BRICS-et stb.

Kijevben tehát kezdhetnek aggódni. Mert ha a Szentföldön hosszú háború lesz – és nagyon úgy tűnik, hogy az lesz – akkor valószínűleg nemcsak a német tv fog átkapcsolni, hanem Brüsszel, Washington, és Zelenszkijék többi szponzora is.

De menjünk tovább, mert van még itt pár rossz hír Ukrajna számára.


Egy másik Washingtonból érkezett. Ott az történt, hogy a trumpista Mike Johnson lett a képviselőház elnöke. Szerinte nem kellene újabb segélyeket küldeni a tengerentúlra. Az USA-ban is meg lehet találni annak a pénznek a helyét. Ennek megfelelően pedig hatból ötször Kijev támogatása ellen szavazott. A republikánus politikus a megválasztása utáni első beszédében egy szót sem szólt Ukrajnáról. Ellentétben Izraellel, a mexikói határ védelmével, a drogháborúval és a konzervatív értékek fontosságával.

Az új lengyel kormány hozzáállása még nem ismert, Robert Fico szlovák miniszterelnök viszont már jelezte, hogy Pozsony nem szeretne több pénzt adni az ukrajnai háború finanszírozására.


Mindeközben a lőszerek ára az egekbe szökött. A német Rheinmetall konszern 2022. február 24-e előtt 2 ezer euróért adta a 155 mm kaliberű lövedékek darabját, aztán 3,6 ezer euróra emelte később. Most viszont eltörölte a kedvezményt, és 8 ezer eurót kér érte. Mint Rob Bauer, a NATO katonai bizottságának vezetője elmondta, ez azt jelenti, hogy ha korábban Zelenszkij 500 ezer ilyen kaliberű lövedéket tudott vásárolni a neki adott egymilliárd euróból, akkor most már csak 125 ezer lövedéket kap ebből a pénzből.

A kijevi rezsim fölött tehát beborult az ég, és ha Izraelben eszkalálódik a válság, még az is lehet, hogy a bukásáról is csak „egy későbbi időpontban, felvételről” szerzünk majd tudomást.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét