Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Robert Fico, Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt Pozsonyban bejelentette: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem – számolt be honlapján a Pravda című pozsonyi lap. A témában korábban is hangoztatott véleményét most megerősítő Robert Fico erről a pozsonyi parlament európai ügyi bizottságában beszélt közvetlenül azelőtt, hogy elutazott volna az Európai Unió (EU) vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára.


Fico hangsúlyozta: semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra, és amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet. Megjegyezte: az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

A szlovák miniszterelnök szólt az ukrajnai konfliktusról is, mellyel kapcsolatban is megerősítette korábban tett kijelentéseit, miszerint Szlovákia elutasítja az Ukrajnának történő fegyverszállítást és az azonnali fegyvernyugvást támogatja. – Kormányfőként azt fogom támogatni, hogy Ukrajna zéró katonai támogatást kapjon – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: kormányának álláspontja az, hogy az Európai Uniónak a jelenlegi fegyverszállítói szerepét béketeremtő szerepre kellene cserélnie.


A hír kemény, a véleményünk is az:

1, Amikor ezt a hírt olvastam, a lengyelországi választás után nyugati hurráoptimizmus jutott az eszembe. Voltak olyan hangok, amelyek szerint a lengyel változás után Magyarország teljesen magára marad az Európai Unióban, és elszigetelődik a békepárti véleményével.

Erre most megjött Robert Fico, aki ezzel a nyilatkozattal vereteset ütött az Európai Bizottságnak otthont adó brüsszeli épület ajtaján, de úgy, hogy zengett a környék. S közben akár azt is bekiabálhatta volna Ursula von der Leyenéknek: Hahó! Megjöttünk, és nem kívánunk veletek tartani a szakadék felé vezető úton!

2, A furcsa az egészben az, hogy Robert Ficonak mindenben teljesen igaza van, mert egy épeszű államférfi nem hoz olyan döntést, amellyel a saját országának kárt okoz. Ez csak Európa nyugati, beteg felében divat. A szlovák kormányfőnek érthető a békepárti véleménye is, mert teljesen normális, hogy valaki nem a háborút, az öldöklést és a pusztítást támogatja, hanem békét, nyugalmat és fejlődést akar.

Ebben sincs rendkívüli, csak az ilyen nyilatkozatokat a háború folytatását akaró, a zavarosban halászni szerető globalisták nem kedvelik. Sőt, kifejezetten gyűlölik, ha valaki szembeszáll velük.


Persze egy dolgot tegyünk hozzá Fico nyilatkozatához: Szlovákia a különleges katonai művelet elindítása óta nagyon sok fegyverrel segítette Ukrajnát. Ha rosszmájú lennék, akkor azt mondanám, hogy Pozsony, ha akarna, sem nagyon tudna több fegyvert adni a színészelnökéknek. De ne legyünk ünneprontók, értékeljük Fico józan gondolatait!

3, Végül egy dolgot fontosnak tartok megjegyezni, és most itt az elején rögzíteni: ha Szlovákia a jövőben ilyen határozottan és folyamatosan ki fog énekelni a kórusból, akkor Brüsszelben nem sok jóra számíthat. Ez mi itt, Magyarországon pontosan tudjuk. Az ilyen kijelentések után Robert Fico kevés barátra és annál több ellenségre számíthat a központban. A győzelmet azonban nem adják könnyen, azért nagyon meg kell küzdeni!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét