A Kijevvel folytatott konfliktus frontvonalán harcoló orosz erőket hamarosan egy volt ukrán katonákból álló zászlóaljjal erősítik meg – jelentette be a RIA Novosztyi az egység parancsnokára hivatkozva, erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be. A hírügynökség azt közölte: a férfiak korábban megadták magukat, vagy harcban fogságba estek, mielőtt úgy döntöttek, hogy átállnak a másik oldalra.


Bogdan Hmelnickij zázslaja alatt

– A Bogdan Hmelnickijről – egy ukrán történelmi személyiségről, aki a 17. században felkelést indított a Lengyel-Litván Nemzetközösség ellen, és ez Ukrajna területének Oroszországhoz való csatlakozásához vezetett – elnevezett zászlóalj háromhetes kiképzésen vett részt egy orosz bázison – mondta az egység parancsnoka, Andrij Tiscsenko. Hozzáfűzte: a kiképzés végén hivatalosan is leteszik az esküt.

– A volt ukrán katonákat már felszerelték a harcra – mondta Tiscsenko, hozzátéve, hogy még a kiképzés megkezdése előtt megkapták az egyenruhát, a védőfelszerelést és a fegyvereket. A katonák harcedzett, tapasztalt kiképzőktől kaptak útmutatást – tette hozzá. Az egység tagjai a Sputnik hírügynökségnek elmondták, hogy önként csatlakoztak, miután megkapták az orosz állampolgárságot.

Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra: a TASZSZ hírügynökség márciusban számolt be arról, hogy mintegy hetven volt ukrán katona orosz útlevelet igényelt, és kijelentette, hogy Moszkva oldalán kíván harcolni. Egyikük a csatornának akkor elmondta, hogy azért döntött az önkéntesség mellett, mert családja a Donbász egyik városában van.


Békét akarnak

– Azt akartam, hogy békénk legyen, jövőnk – mondta, hozzátéve, hogy ő és családja „nem kaphatta volna meg ezt Ukrajna zászlaja alatt”. Egy másik hadifogoly akkor azt mondta: „mindig is testvérnépek voltunk, soha nem akartam Oroszország ellen harcolni”.

Az újonnan alakult egység létszámát nem hozták nyilvánosságra, de ha zászlóaljról beszélünk, akkor több száz katonáról lehet szó. Tiscsenko szerint a zászlóalj a Kaszkad műveleti-harci alakulathoz fog csatlakozni, amely a Donyecki Népköztársaság megbízott belügyminiszterének, Alekszej Dikij vezérezredesnek a parancsnoksága alatt áll. Az első harci bevetés helye egyelőre nem ismert.

A tények önmagukért beszélnek, de azért egy dolgot megjegyeznék! Aligha hiszem, hogy a Nyugat figyelmét egyre jobban elveszítő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ilyen híreket szeret olvasni. Pláne, ha hozzávesszük azt, hogy az ukrán hadsereg hónapok óta egyre nagyobb létszámhiánnyal küzd.


Ezt Kijev embertelen módon próbálja orvosolni, nagyon sok videó kering a világhálón arról, hogy az ukránok miként igyekeznek kényszersorozásokkal minél több hadra fogható férfit kézre keríteni. S ilyen nehézségek közepette most még a színészelnökéknek olyan egységgel is szembe kell majd nézniük a fronton, amelynek soraiban szintén ukrán szármarázású katonák harcolnak Kijev ellen orosz egyenruhában. Sakk-matt!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét