Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az orosz hadsereg katonái csapdába ejtették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonáit a Donyecki Népköztársaságban. Erről Scott Ritter, az amerikai hadsereg egykori tengerészgyalogos felderítője számolt be a Gegenpol YouTube-csatornának, amit itthon az Oroszhírek.hu szemlézett.

Szavai szerint Kijev számára ebben a helyzetben a legjobb megoldás a visszavonulás lehetne, hogy megmentse a katonák életét. Úgy véli, ha az AFU-nak nem sikerül új védelmet kiépítenie, fontos területeket veszíthetnek el. Ritter úgy gondolja, egyelőre az ukrán csapatoknak lehetőségük van arra, hogy visszavonuljanak a veszélyes állásokból.


– Ehelyett azonban az ukránok csak tartalékokat vetnek be, és még több embert veszítenek. Nem lesznek képesek feltartóztatni az oroszokat – mondta a szakértő. Hozzátette: Kijev mindent feláldoz azért, hogy megpróbálja tartani az állásait.

Röviden jöjjön a véleményünk:

1, A háború egy kicsit olyan, mint a szerencsejáték, éreznie kell az embernek, hogy meddig van nyerőben, és ha megfordul a (hadi)szerencse, akkor ki kell tudni szállni. S minél hamarabb ki kell szállni, mert ha ezt nem teszi meg valaki, akkor az idő előrehaladtával a veszteség csak növekedni fog. Lesz egy pont, ahol talán minden odalesz.


S abban a pillanatban nagyon fogja bánni az ember, hogy korábban, amíg kis veszteségnél tehette volna, nem szállt ki. Kicsit úgy érzem, Zelenszkij sem hoz most jó döntéseket, nem képes kis veszteségekkel megúszni egy-egy vereséget, képtelen helyesen értékelni a helyzetet, ezért bukik sokkal nagyobbat. Így járt korábban Mariupolnál, Szeverodonyecknél és Bahmutnál, és erre lehet számítani most Avdijivka és Robotyne településeknél is.

Mindkét esetben a front lerövidítésére lenne szükség, arra, hogy az ukrán egységeket védhetőbb állásokba tereljék, csak hát ebben az esetben vissza kellene vonulni. Na, erre Zelenszkij és csapata nem képes, ezért fognak még többet veszíteni.

2, S azzal, hogy nem vonulnak védhetőbb állásokba és mindkét térségben fenntartják a katlan-helyzetet, óriási kockázatot vállalnak. Ha ugyanis az orosz hadsereg bezárja a zsákok száját, akkor több tízezer ukrán katona kerülhet csapdába. Ráadásul olyan harcedzett, jól felszerelt egységekről van szó, amelyek a háború következő szakaszában nagyon hiányozhatnának az ukrán vezetésnek.

Ezzel persze nem állítom, hogy a két katlan megszüntetése garantálná a sikert, pláne az ukrán győzelmet, de legalább az előbbire egy kicsivel nagyobb esélyt adna.


3, A nyilatkozat kulcsa azonban ez a mondat, és ebben minden benne van: „Az ukránok tartalékokat vetnek be, és még több embert veszítenek. Nem lesznek képesek feltartóztatni az oroszokat”.

A helyzet ugyanis az, hogy hasonlóan a szerencsejátékhoz, a vég elég gyorsan bekövetkezhet a háborúban is. Az összeomlás a legritkább eseten szokott úgy eljönni, hogy mindig egy kicsit erősebb az ellenfél, hanem az események felgyorsulnak, és a gyengülő fél látványosan omlik össze, ha nem lesz kikkel védekezni. A morál gyorsan zuhanhat a mélybe, és jöhetnek a tömeges megadások.

Ezt is kockáztatja most Zelenszkij, amikor nem fúj visszavonulót, noha nagyon kellene.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét