Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Recep Tayyip Erdoğan hívására szombaton több mint másfélmillió ember jelent meg Isztambulban, a „Nagy Palesztina-gyűlésen”. A magyar sajtó ennek ellenére visszafogottan számolt be az eseményről. Sok mindent elhallgatott. Pedig könnyen lehet, hogy a török elnök beszédéről egyszer majd a történelemkönyvekben is megemlékeznek.


Talán ez lesz a „Beszéd, amiben Erdoğan hadat üzent a Nyugatnak”.

– Ó, Nyugat, hozzád fordulok! Hát újra keresztes háborút akarsz vívni a félhold ellen? Ha erre törekszetek, tudnotok kell, hogy ez a nemzet nem halott, ez a nemzet magasan áll. Ugyanígy tudniuk kell, hogy vagyunk, akik vagyunk, ugyanazzal az eltökéltséggel Líbiában, Karabahban, a Közel-Keleten – szögezte le.

Kijelentette, hogy Törökország történelmével, kultúrájával, földrajzával és civilizációjával nagy állam, és azt is elmondta, hazája nagy fenyegetések és nagy projektek célpontja.

„Azoknak a lezáratlan számításaival állunk szemben, akik politikailag, földrajzilag, társadalmilag és gazdaságilag feldaraboltak minket az elmúlt két évszázadban. (…) Nem fogjuk megengedni,” hogy ezt folytassák – mondta.

„Tujátok, kik ezek, igaz? A Nyugatról beszélek, annak Amerikájáról, Európájáról és minden bábjáról, amelynek a húrjait a kezükben tartják” – hangsúlyozta, és kerek perec megmondta: a gázai mészárlásért a Nyugat a felelős.


A Nyugat, amely szerinte lángokba borította a világot. „Jól ismerjük őket. Nagyon jól tudjuk, ki áll a megvetendő terroristák mögött, akikkel Észak-Irakban és Szíriában szembesültünk.”

„Ki áll a PKK, a YPG és a FETÖ mögött?” – tette fel a kérdést és milliónyi ember felelt rá egyszerre: „Amerika!”

Külön kitért arra, hogy „Azok, akik több tízezer kilométerről érkeztek a terrorizmus elleni küzdelem ürügyén, és brutálisan lemészárolták emberek millióit” csak pénzt és befolyást akarnak szerezni, és átgázolnak mindenkin, aki az útjukba áll.

„Nagyon is tisztában vagyunk azokkal a tervekkel, amelyeket az európai és amerikai kormányzatok színfalai mögött országunk ellen forralnak. Nagyon jól tudjuk, hogy a liberális, libertárius, szabadpiaci, emberi jogi aktivista intézmények és egyének valójában milyen célokból rúgnak az országunkba. Most ugyanezeknek az igazságoknak vagyunk tanúi Gázában” – jegyezte meg.

Végül azt üzente: “Készek vagyunk feláldozni az életünket a nemzetünkért. Készen állunk arra, hogy nemzetünkkel együtt bármikor továbblépjünk ezen az úton. Mert, ahogy írtunk eposzokat a múltban, ez a nemzet készen áll arra, hogy új eposzokat írjon, Allah segedelmével!”


Esetleg a „Beszéd, amiben Erdoğan kijelölte a török érdekszféra új határait”.

Felhívta ugyanis a figyelmet: „Ahogy Szkopje Edirne, Thesszaloniki Kırklareli, Moszul Mardin, Aleppo Gaziantep, úgy Gáza is hazánk elválaszthatatlan része volt” száz évvel ezelőtt.

„Sajnálatos módon – folytatta – elválasztották a török nemzetet mindezektől a földektől, amelyeké a vérük, az életük és a szeretetük.”  Majd azt mondta:

„Nemcsak fizikailag választották szét az (országunkat), hanem (mindent bevetettek, hogy) kitépjék az elménkből és a szívünkből. Soha nem szabad elfelejtenünk azokat a tanulságokat, amelyeket azokból a sötét napokból tanultunk, amikor népünk milliói vesztették életüket, és millióknak kellett elhagyniuk otthonaikat, hogy Anatóliában keressenek menedéket. Azzal az elhatározással kell elhagynunk ezt a csodálatos összejövetelt, hogy támogatjuk palesztin testvéreinket Gázában, hogy soha többé nem engedjük, hogy új Gázák jöjjenek létre.”

S jelezte, „a Krímtől Karabahig, Boszniától Kirkukig, Palesztinától Turkesztánig, Afganisztántól Csecsenföldig sok földrajzi területen könnyeket hullattunk.” Ezeken a földeken a testvéreik élnek szerinte, akik rengeteget szenvedtek, és akikről soha nem feledkezhetnek meg – húzta alá a török elnök.


Vagy a „Beszéd, amelyben meghirdette az imperializmus elleni egységet”.

Felidézett egy régi bölcsességet: „A sas nem bújik ki a hangya tojásából”. S szerinte a Nyugat lelkiismerete sem fog megszólalni. Éppen ezért kijelentette, hogy „egynek kell lennünk, együtt kell lennünk és együtt kell cselekednünk – a térségünk minden társadalmának, függetlenül azok származástól, hitüktől vagy szektájuktól.”

Ellenkező esetben elkerülhetetlen lenne, hogy mindenki ugyanarra a sorsra jusson, a Nyugat eltapossa őket. „Meghívjuk a régió minden országát és népét, hogy találkozzanak az egység kegyelmében, és maradjanak távol az elkülönülés gyötrelmétől” – fogalmazott.


És ami még a hírekből kimaradt

Erdoğan szerint azok, akik nem szólalnak fel az Izrael által elkövetett háborús bűnök, a népirtás ellen, elvesztették a becsületüket. Képmutatók. Az EU országai bűnrészesek „eltekintve néhány lelkiismeretes hangtól, amelyek jelenlétét még a saját otthonukban sem tűrik meg”.

Úgy vélte, egyesek azok közül, akik most kritikátlanul Izrael oldalára álltak, és olyan fogalmakkal dobálóznak, mint „a demokrácia, az emberi jogok és az igazságosság”, vagy azzal védik a „gyermekgyilkosokat”, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát „”Nem tudnak beszélni, mert adósak”, mert „minden nyugati ország tartozik Izraelnek”, méghozzá sok pénzzel.

Rámutatott azonban arra is, hogy Izrael és szövetségesei kisebbségbe kerültek. Az ENSZ Közgyűlésének legutóbbi ülésén 120 ország mondott igent a tűzszünetre. „40 ország tartózkodott. 13-14 ország Izrael oldalára állt. Más szóval, Izrael, elszigeteltségre vagy ítélve a világban, és mostantól fogva el leszel ítélve. Így néz ki. Bármit is csinálsz. És most az ENSZ jó lépést tett azzal, hogy meghozta ezt a döntést” – jelentette ki a török elnök.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét