Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A civilizáció szempontjából a háború elmaradott, primitív dolog; nem old meg konfliktusokat, és nem teremt biztonságot – csak gyűlöletet, ami újabb háborút szít. Ez egy rendszerszintű vagy strukturális gonoszság – sokkal inkább, mint emberi gonoszság.

Ugyanilyen primitív és kulturálatlan természetesen ez a fajta fekete-fehér, leegyszerűsített narratíva: csak egy gonosz fél van – a palesztinok és a Hamász. A háborúnak csak egyetlen oka van – a Hamász támadása –, és nekünk Nyugaton nincs szükségünk sem történelemre, sem konfliktuselemzésre ahhoz, hogy bármit is megértsünk.


Továbbá, e narratíva szerint nem kell szimpatizálnunk és empatizálnunk az ártatlanul szenvedő emberi lényekkel minden oldalon – csak az egyik féllel. Mindössze a politikailag korrekt érzelmességre és oldalválasztásra van szükség – függetlenül attól, hogy ez a két irreleváns eszköz garantáltan mindent csak ront, és még több ártatlan ember halálát okozza.

Az EU csúcsvezetőjének, Ursula von der Leyennek van mersze kijelenteni, hogy “Európa Izrael mellett áll” – de melyik “Európa”? És önt valaha is “Európa” vagy az EU polgárai megválasztották, hogy az ő nevükben beszéljen, asszonyom? A fáradhatatlan ír békepárti európai parlamenti képviselő, Clare Daly pontosan ezt a kérdést fejtette ki, sokkal ékesszólóbban, mint én az imént, október 8-án, amikor azt követelte, hogy von der Leyen fogja be a száját, mert egyáltalán nem képviseli “Európát”.

Túl könnyűvé vált az állásfoglalás. Ez az intellektuális és erkölcsi lustaság megnyilvánulása: Az elítélés nem igényel tudást vagy komplex megértést, de ennyi telik a kakisztokratáktól (kakisztokrácia: egy olyan kormány, amelyet a legrosszabb, legkevésbé képzett vagy leggátlástalanabb emberek irányítanak). Ez a giccspolitika! Aktívan elősegíti ezrek halálát mindkét oldalon, és alapvetően erkölcstelen, mert a közel-keleti konfliktusokban való részvételnek más módjai is voltak.


Ukrajnában az EU/NATO országok a megszállt alulmaradtak oldalára álltak. Ebben a háborúban Izrael, a nagykutya pártjára áll.

Más szempontból egy hatalmas csapás érte Izraelrt és az USA-t – egy teljeskörű “hírszerzési” kudarc, ha tényleg az volt. Állítólag egy róka nem lenne képes átfutni a határ menti létesítményeken; a Hamász órákon keresztül megtette. Amikor Izraelnek a megszállástól a megsemmisítésig tartó politikája kifut – nincs áram, nincs élelmiszer, nincs víz, nincs üzemanyag és nincs kegyelem, plusz ott van a totális etnikai tisztogatás és a lakások földdel való egyenlővé tétele – az USA/NATO/EU kormányai belefulladnak majd a saját maguk által kreált véráztatta megoldhatatlan erkölcsi dilemmába.

Nem fogják belátni, és soha nem fogják előre látni. Nem törődtek a Hamász támadására adott “válaszuk” következményeivel – ami legalább annyira aljas volt, mint amennyire provokálatlan.

Egy újabb nyugati politikai-morális katasztrófa elfedésére a nyugati térdreakció, mint mindig: több fegyver, nincs tűzszünet, nincs közvetítés és nincs tárgyalás. A militarista gondolkodás kizárja a diplomáciát. Mi soha nem hibázunk!


Mivel a nyugati fővárosok döntéshozói gazdasági, politikai, kulturális, diplomáciai és erkölcsi hatalmi dimenziókban vesztettek, csak egy megközelítés maradt – mint a történelem minden hanyatló birodalmában: a militarizmus. A tömeggyilkosság és az etnikai tisztogatás. Megölni az embereket a probléma megoldása helyett, amely megoldatlanul áll a felek között, és amely eleve az erőszakot okozza.

Amit a Közel-Keleten az elkövetkező hetekben és hónapokban látni fogunk, az elhalványítja a srebrenicai mészárlást Boszniában és az ukrajnai háborút. A nyugati külpolitikát már nem lehet racionális elemzéssel, politikatudományi vagy nemzetközi kapcsolatokban való gondolkodással megérteni.

A pszichológia, a pszichiátria és a vallás fogalmaira és elméleteire van szükségünk ahhoz, hogy megértsük a hibáztatási játékokat, az érzelmeket, a pszichopolitikai kivetítést, a feltételezett ártatlanságot, a tagadást, a kényszeres ismétlést, a paranoiát, a bűnbakkeresést, a bosszút és az agressziót, amelyek különböző keverékekben teljes erővel érvényesülnek az USA/NATO/EU országok politikájában.


Ezért a nyugati külügyminisztériumok, az államilag finanszírozott kutatások és a mainstream média számára már nem prioritás a konfliktuselemzés, a konfliktusmegoldás, a közvetítés, a békefenntartás, a tárgyalások és a megbékélés.

A Nyugat katasztrófa felé tart (az angol eredetiben a szerző egy szójátékot alkalmazott: The Occident is heading for an accident.). A legitimitás, a tudás és az etika tartalékai még jobban kimerültek, mint a fegyverarzenálja.

Jan Oberg

A szerző a svédországi székhelyű Transznacionális Béke- és Jövőkutatási Alapítvány igazgatója. Cikke eredetileg a kínai Global Times-ban jelent meg.

1 hozzászólás

 1. “…egy teljeskörű „hírszerzési” kudarc, ha tényleg az volt. Állítólag egy róka nem lenne képes átfutni a határ menti létesítményeken; a Hamász órákon keresztül megtette.”
  A Moszad a világ legképzettebb, legsikeresebb hírszerző szervezete. Nem mellesleg Egyiptom is figyelmeztette őket.
  Ezek után az én véleményem az, hogy szándékosan hagyták elfajulni az eseményeket. Méghozzá azért, hogy indokot kreálhassanak Gáza lerohanására. Izrael célja a kezdetektől a teljes Palesztina megszerzése, ezt számtalanszor nyilvánosan is elmondták az évtizedek alatt. Nem mellesleg 2-3 éve rájöttek, hogy Gáza felségvizein nagy gázmező terül el, amit meg akarnak szerezni, de útban vannak a palesztinok. Véleményem szerint, amiket ebben az évben hallottam történéseket, Izrael addig provokálta a palesztinokat, amíg elszakadt a Hamasznál a cérna, és akcióba lépett. Most nem sorolnék példákat, a másik cikknél hoztam fel.
  Az egyiptomi figyelmeztetés után nem igazán hihető, hogy ne tudott volna a készülő akcióról Izrael, és ne akadályozhatta volna meg, ha akarja. De a célja Gáza megszerzése volt bármi áron.
  Tudom, egy holocaustot megszenvedett népről nehéz ezt elképzelni, de ne feledjük, hogy Izrael egy apartheid rendszert működtet. Azt se feledjük, hogy a legutóbbi választáson Netanjahu egy szélsőségesen jobboldali, radikálisan rasszista párttal lépett koalícióra!
  Hogy Európa miért támogatja ennek ellenére Izraelt? A válasz bár emberileg szörnyű, de egyszerű. Az orosz gázról, olajról leszakadással lábon lőtte magát, nagy bajban vannak az országok. Ha Izrael megszerzi Gázánál a gáz-, és olajmezőket, a problémájuk megoldódik. Ez van. Az igazság, és emberélet ilyen helyzetekben nem számít. Harc indult az erőforrásokért a világban, minden eszköz megengedett a túlélésért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét