Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Amikor először híre ment annak, hogy az ukrán hadsereg fejlett nyugati tankokat – Leopard, Challenger és Abrams – kap, a sajtó egy jelentős része igyekezett ezt úgy tálalni a közvéleménynek, mintha Kijev olyan csodafegyverekhez jutna, amelyek eldöntik a háborút.

Folyamatosan azt írták, hogy ezek a harckocsik lesznek az ukrán ellentámadás zászlóshajói. Annyira rózsaszínűre festették az eget, hogy az alapján azt lehetett gondolni, az ukrán offenzíva úgy fog áthatolni az orosz védelmen, mint kés a vajon. Aztán nem így történt, nagyon nem.


Az élet felülírja az álmokat

Amint elindult az ukrán ellentámadás, nem sokkal később már jelentették is az oroszok, hogy német gyártmányú Leopard harckocsikat semmisítettek meg. Ezt eleinte megpróbálták a globalisták elmismásolni, de mivel képi bizonyítékok és videó felvételek is alátámasztották az oroszok igazát, kénytelenek voltak elismerni: néhány Leopard valóban veszteséglistára került.

Igyekeztek persze úgy beállítani, hogy a szupertankok csak azért sérültek meg, mert aknára futottak, de csakhamar ezt az álláspontot is fel kellett adniuk. Egyértelművé vált ugyanis, hogy más módon is ki lehet iktatni a német fenevadakat, a Lancet drónok például hatékonyan semmisítik meg őket, főleg a lánctalpukat teszik tönkre könnyen.


Nincs itt semmi látnivaló

Mostanra, több hónappal az (időközben már lényegében leállt) ukrán ellentámadás megindulása után már tulajdonképpen megszokottá vált, hogy az oroszok Leopardokat semmisítenek meg a harctereken. Azért is jutott eszembe cikket írni a témában, mert most már heti rendszerességgel olvasok arról jelentéseket, hogy az ukránok újabb német csúcstanko(ka)t vesztettek.

Vagyis kiderült, hogy miként egy fecske nem csinál nyarat, néhány Leopard nem fordítja meg az események menetét az orosz-ukrán háborúban, mint ahogy világossá vált az is, hogy nincs legyőzhetetlen fegyver. (Persze ezt eddig is tudtuk!)


Ez utóbbi körülmény rossz hír a német fegyvergyártónak – a füstölgő Leopard harckocsik nem csinálnak jó reklámot a csodafegyvereknek –, és persze rossz hír a Zelenszkij-kurzusnak is. Merthogy ez azt jelenti, hogy sem a Leopardok, sem a Challengerek, sem az Abrams tankok, sem a Himarsok, sem a Storm Shadow és ATACMS rakéták nem hoznak átütő sikert, maximum akkor, ha tömegével vetnék be őket.

S valószínűleg ugyanez lesz a helyzet az F16-os vadászgépekkel is, ha az ukránok kibírják egyáltalán a megérkezésükig. S ez nem a fegyverek hibája. Mindez csak annyit jelent, hogy a háborúban a mennyiséget nehéz, szinte lehetetlen csak minőséggel legyőzni. Főleg, hogy az oroszok sem fakardokkal harcolnak. Sokat tanul a világ az orosz-ukrán háborúból, és egyeseknek nagyon keserű a lecke…




HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét