Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A tegnap reggeli, Leopard harckocsik ukrajnai szerepléséről szóló cikkem írása közben – szokás szerint – alaposan utánaolvastam a témának. Az Oroszhírek.hu oldalon egy érdekes cikket találtam, amit még szeptember 23-án közöltek, de akkor elkerülte a figyelmem.

Ez arról szól – nem állítjuk, hogy az írás hiteles és igaz –, hogy az orosz erők felderítői megsemmisítettek egy Ukrajnának átadott Leopard harckocsit, amelynek legénysége kizárólag német katonákból állt. A történetet eredetileg a RIA Novosztyinak a Zaporozsje irányában működő, Legenda hívójelű felderítő csoport parancsnoka mondta el.


„Nicht schiessen!”

A katona így emlékezett vissza a megdöbbentő eseményre: „Amikor megállítottuk a következő támadásukat, és páncéltörő rakéta segítségével megsemmisítettük a Leopardot, a kiégett harcjármű felé indultunk”. Amikor odaértek, megállapították, hogy a harckocsivezető súlyosan megsebesült, a többiek pedig meghaltak.

– Amikor magához tért, és meglátott minket, azt kiabálta, hogy „Nicht schiessen!” (Ne lőj! – a szerk.) – mondta az orosz csoportparancsnok.

Ezután a felderítő, mivel jól beszél németül, váltott néhány szót a német katonával, aki többször is megismételte, hogy nem zsoldos, hanem a Bundeswehrben szolgál, és az egész legénység egy századból való. Megnevezte az alakulatát és annak állomáshelyét is.

– Megkérdeztem az orvost, hogy meddig fog élni, amire a doktor azt mondta, hogy még néhány percig. Közöltem a némettel, hogy a seb túlságosan súlyos. Erre ő azt mondta, hogy nagyon szereti a gyermekét és a feleségét, és megbánta, hogy idejött. – mondta az orosz katona.


Propaganda lenne?

Az információ nagyon döbbenetes, és vannak kétségeink az állítás igazságtartalmáról. Azt ugyanis lehetett hallani, hogy a német tankokkal német katonák is érkeztek Ukrajnába, de eddig csak arról olvastunk, hogy háttértámogatásra, képzésre, karbantartásra utaztak keleti szomszédunkhoz.

Mivel a Leopard teljes személyzete elhunyt, senki nem került fogságba. Így több információt nem tudtak szerezni az oroszok, és nincs, aki megerősítené a történetüket. Ugyanakkor adódik a kérdés: mi értelme egy efféle hazugságnak? A propagandaértéke csekély. Ráadásul Moszkva eddig – Medvegyev és Zaharova csipkelődéseit leszámítva – visszafogottan beszélt a németekről.


Kockázatos játék

Ha életben maradt volna bárki a legénységből, akkor sem látnánk feltétlenül tisztábban. Berlin nyilván a tagadást választotta volna. Ez történt a korábban elfogott brit és amerikai katonák esetében is. Ők és a hazájuk azt állították, hogy az aktív szolgálat után Ukrajnába mentek „nyugdíjba”, és önként vagy zsoldosként csatlakoztak Zelenszkij hadseregéhez.

Mindent összevetve nem elképzelhetetlen, hogy a nyugati tanácsadók, kiképzők „belekeverednek” a harcokba. Erre számtalan példa van a hidegháború éveiből. Csak hát tudjuk, azoknak is mi lett a vége. És nem tudhatjuk: mikor mondják azt az oroszok, hogy egy-egy országot, amelyiknek a hivatásos katonája Ukrajnában harcol Putyin erői ellen, azt hadviselő félnek tekintik?

Tényleg szükség van arra, hogy a NATO a harmadik világháborút kockáztassa?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét