Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Nem biztos benne az AP Oroszország-szakértője, hogy Vlagyimir Putyin elindul a jövő évi elnökválasztásokon, ezért számba vette, kik lehetnek az utódai. Mielőtt azonban a személyekre rátérnénk, vegyük sorra, mi alapján gondolja azt Jim Heintz, hogy közel a vég.

1. Évek teltek el azóta, hogy az orosz elnök utoljára „jegesmedvét ölelve vagy mezítláb lovagolva dicsekedett az erélyével a hegyekben”.

2.  Az ukrajnai háború egy fiaskó.

3. „A 71. életév az a kor, amikor a halál vagy a súlyos betegség aligha számít távolinak az Oroszországot 24 éven át uraló férfinak.”


Barbár oroszok

Az amerikai újságíró érvei kikezdhetetlenek tűnnek. Tényleg megérett az idő a változásra. Feltéve, hogy elfogadjuk: az orosz egy barbár nép, és megeszik a vezetőjüket, ha nem üli meg szőrén a lovat. Ha nem táncoltat medvét, és nem falja be élő adásban a barlangi oroszlán még dobogó szívét, amit puszta kézzel tépett ki.

Ami az ukrajnai háborút illeti, Heintz nyilván arra gondol, hogy az oroszok nem vették be menetből Kijevet. És minden bizonnyal azt is a gyengeség jelének tartja, hogy Truman elnökkel szemben Vlagyimir Putyin nem zárta rövidre a kérdést egy-két atombomba ledobásával. A nyugati sztereotípiák szerint ez lett volna a Moszkvától elvárható magatartás.

Igaz ugyanakkor, hogy számos mutatóban Oroszország jobban teljesít, mint a háború előtt. Összekovácsolódott a Nyugat kihívóival, és Ukrajna csaknem negyedét tartja megszállás alatt. Mindezt pedig a szankciók és a nyugati fegyverszállítások ellenére, teljes mozgósítás nélkül érte el. De az oroszok, mint tudjuk, primitívek, csak az erőt szeretik és csak az erőből értenek.


Az aggastyán

A 71. életév is valóban súlyos érv az ellen, hogy Vlagyimir Putyin újrázzon. Habár Joe Bident 78, Donald Trumpot 70, George H. W. Busht pedig 69 évesen iktatták be elnöknek. A kedvencünk e ponton egyébként az a fordulat, hogy „a halál vagy a súlyos betegség aligha számít távolinak”.

Ezen azért akadtunk fel, mert eddig úgy tudtuk: Vlagyimir Putyin a tyúkszem ritka és halálos változatától az agydaganatig mindenben is szenved. Több betegségébe már bele is halt. Legutóbb pedig a The Sun értesülései szerint szívrohamot kapott, miközben egy XXL modell élő pornóközvetítését nézte az interneten. Erre most az AP azt írja, hogy momentán egészséges, habár illene rövid időn belül súlyos betegséget kapnia és/vagy meghalni.


Trónörökösök

A cikk ezek után már a jelöltekre koncentrál. A mélyelemzésből itt csak egy szakaszt emelnénk ki. A szakújságíró Dimitrij Medvegyevet tartja a legtapasztaltabbnak közülük, de nem ad neki túl sok esélyt. Figyelemreméltó, hogy miért. Azért, mert az elnöksége idején jóban volt Barack Obamával, de a különleges katonai művelet kezdete óta a Nyugat egyik leghangosabb kritikusa lett. Most akkor az a baj vele, hogy Nyugat-barát – vagy az, hogy nem az?

A válasz szerintünk kézenfekvő. A Nyugat legnagyobb baja az, hogy nem értik az oroszokat, és ezért nem képesek sem maguk alá gyűrni az országot, sem pedig kinevelni ott, és hatalomba segíteni egy olyan bábot, aki ezt megteszi helyettük.


2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Amerika, egy gőgös, beképzelt, nem nagyhatalom, hanem a világ kifosztója!! Aki maga is slamasztikában van! Idáig jutott mert nem ö dönt-hanem helyette döntenek!! Persze jó pénzért!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét