Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az NBC News magas rangú forrásai szerint amerikai és európai tisztviselők csendben tárgyalni kezdtek az ukrán kormánnyal arról, hogy béketárgyalásokat kellene kezdenie Oroszországgal a háború befejezése érdekében. A beszélgetések során nagyon nagy vonalakban felvázolták, hogy mit kellene Ukrajnának feladnia ahhoz, hogy egyezségre jusson Moszkvával.

Az amerikai és európai tisztviselők szerint patthelyzet alakult ki a fronton, és bizonytalanok abban, hogy meddig képesek még segítséget nyújtani Ukrajnának. Szerintük a Zelenszkij-rezsim kifogyóban van az erőből, míg Oroszországnak látszólag végtelen utánpótlása van. Kijev a toborzással is küzd, és a közelmúltban már tüntetésekre is sor került a toborzások miatt.


Mint kiderült, az USA kormányzati és katonai vezetésének berkein belül egyre inkább a „centiméterek háborújaként” beszélnek a konfliktusról. Az ellentámadás kudarcot vallott, az oroszok pedig nem sietnek. Hivatalos személyek azt is mondták, hogy Ukrajnának valószínűleg csak az év végéig vagy röviddel azutánig van ideje.

Attól kezdve a mielőbbi béketárgyalás elkerülhetetlen lesz. Addig viszont Kijev tárgyalási pozíciói jelentősen gyengülhetnek. A labda azonban Zelenszkijéknél pattog. A döntést nekik kell meghozniuk.

Érdemes megjegyezni: a közelmúltban Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a The Economistnak adott interjújában maga is elismerte, hogy képtelenek előre haladni. Szerinte a terv eredetileg az volt, hogy 4 hónap alatt elfoglalják a Krímet, de az orosz aknazárakon elakadt a támadásuk.


A Zelenszkij-rezsim ugyanakkor hajthatatlannak tűnik. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Forbes-nak adott interjújában például kijelentette:

„Amíg az ukrán határőrök vissza nem térnek az utolsó kelet-ukrajnai vagy Tuzla-szigeti határátkelőhelyre, addig azt üzenem azoknak, akik területi engedményekről beszélnek, hogy ne is gondoljanak erre. Ha valaki erről akar tárgyalni velem, kellemetlen beszélgetésre kell felkészülnie.”

Ami pedig az oroszok hozzáállását illeti, Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára lényegében ráerősített az amerikaiak aggodalmaira. A TASZSZ tudósítása szerint legutóbb arról beszélt, hogy nem tekintenek zsákutcaként a különleges katonai műveletre. Ellenkezőleg! Lassan és módszeresen haladnak valamennyi céljuk elérése felé.


A helyzet tehát a következő

1. Az USA körülbelül negyedévet adott Ukrajnának, hogy lezárja a háborút. Utána magára marad.

2. Az NBC értesülései szerint Washington nem egyeztetett az európai szövetségeseivel, hanem tényként közölte velük, hogy ennyi volt. Az unió ezek után vagy magára vállalja Ukrajna támogatását, vagy kénytelen lesz meghunyászkodni Moszkva előtt. Akárhogy is, geopolitikai súlyát tekintve az EU-t megsemmisítő vereség érte.

3. Peszkov nem túlzott és nem is a kincstári optimizmus beszélt belőle. Ha elfogadjuk, hogy jelenleg patthelyzet van, az oroszok tárgyalási pozíciói akkor is erősebbek. Az idő múlásával pedig még erősebbek lesznek. Sőt! Amennyiben a Nyugat leállítja Ukrajna támogatását, vagy akár csak jelentősen csökkenti azokat, az eddigiek alapján esélye nyílik az egész ország elfoglalására.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét