Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A szlovák parlament új alelnöke, Lubos Blaha kidobta az uniós zászlót az irodájából, miután beköltözött oda – erről adott hírt az Oroszhírek.hu hírportál. Ennek hátterében az áll, hogy szeptember végén előrehozott választásokat tartottak Szlovákiában, amelyet Robert Fico pártja, a Smer – Szlovák Szociáldemokrácia nyerte meg 22,9 százalékkal.


Mögöttük a baloldali-liberális Progresszív Szlovákia (PS) lett a második 17,9 százalékkal. Fico egykori párttársa, Peter Pellegrini volt miniszterelnök, 14,7 százalékot kapott szociáldemokrata pártjával, a Hlas-szal (Hang), ő lett a harmadik. A választás eredményeként Zuzana Caputova köztársasági elnök október 25-én bízta meg kormányzással a Robert Fico (Smer) vezette kabinetet.

A parlamenti választás után egy sor tisztségbe neveztek ki új politikust, így lett a szlovák törvényhozás új alelnöke Lubos Blaha, aki – mint a videón is látszik – komoly nagytakarításba kezdett új irodájában. Ennek eredményeként repült eddigi helyéről az uniós zászló, amit egy újabb szlovák nemzeti lobogó váltott.

Áldozatul esett a nagytakarításnak az ország elnökének, Zuzana Caputovának a portréja is, a helyét Ernesto Che Guevara arcképe foglalta el. A könyvespolcán büszkén, borítóval kifelé helyezte el Blaha Ľudovít Štúr: Slovanstvo a svet budúcnosti (szabad fordításban: A szlávság és jövő világa) című könyvét.

Blaha a szerző mellszobrát is a polcra tette. Štúrról tudni érdemes, hogy a 19. századi szlovákság ikonikus alakja, a szlovák nemzeti mozgalom vezetője volt, a könyve viszont inkább egy ideális társadalom víziójáról szól. (A magyarok számára azért is lényeges szereplő, mert az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a császár oldalára állt, miután Kossuthékkal nem tudott megegyezni. A magyarok ellen harcoló szlovák önkénteseket toborzott, sőt, egy rövid életű magyarellenes felkelést is szervezett.)


Az, hogy Lubos Blaha akart-e üzenni a magyarságnak vagy sem, nem tudjuk – szerintem inkább csak a szlovák hazafiságáról akart bizonyságot adni a Felvidéken élő többségi nemzetnek. Ezt valószínűsíti az is, hogy az akadémiai filozófus a rasszizmus, a sovinizmus hangos kritikusa. Akárcsak a globalizmusé, a nyugati kapitalista rendszereké, és az olyan imperialista háborúké, mint az afganisztáni, az iraki stb.

Nem véletlen, hogy páros lábbal rúgott egyet a globalista háttérhatalomba, és ez sokaknál ki verte a biztosítékot. Nem véletlen, hogy az Új Szó szerint a videó hatására a kereszténydemokrata jobbközép párt, a KDH aláírásgyűjtésbe kezdett Lubos Blaha visszahívása érdekében.


Úgy hiszem, Fico korábbi Nyugat-ellenes megnyilatkozásai eleve megadták az alaphangot, Lubos Blaha videója pedig további olaj volt a tűzre. (A régi-új miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem.)

Nagy kérdés, hogy a kritikát nem tűrő globalista háttérhatalom mit reagál erre. Gyanítom, nem fognak kesztyűs kézzel bánni Ficoval. Már csak azért is dühösek lehetnek, mert épphogy megszabadultak Lengyelországtól, és azt hihették, hogy Magyarország egyedül marad küzdelmével, hazánknak máris új „szövetségese” akadt. Ne legyen igazam, de attól tartok, a közeljövőben durván bele fognak szállni Szlovákiába…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét