Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ENSZ közel-keleti menekültekkel foglalkozó hivatala (UNRWA) hétfőn arról számolt be, hogy a Hamász és Izrael közötti háború kezdete óta 88 alkalmazottjukat ölték meg a Gázai övezetben. A jelentés megállapítja, hogy ezek a szervezet legnagyobb veszteségei, amelyeket valaha egyetlen konfliktus során rögzítettek.

Ami a további áldozatokat illeti, október 7-e óta mintegy 1400 izraeli és külföldi – például vendégmunkás – halt meg, köztük 308 IDF-katona, 10 Sin Bet-ügynök és 58 rendőr, valamint legalább 5 132-en megsebesültek. Az áldozatok között körülbelül 70 halott vagy eltűnt arab-izraeli kettősállampolgár van, zömmel Negev-beduinok.


Az övezet területén, tehát „palesztin oldalon”, a halottak száma meghaladta a 9 770-et. A veszteséglistára feljegyzettek között van 4800 gyermek, 2559 nőt. A sebesültek száma körülbelül 19 000. Ha ezeket az adatokat figyelembe vesszük, a jelenlegi a Gáza történetében valaha vívott legvéresebb háború. Az összlakosság 1 százaléka halt vagy sebesült meg.

Megdöbbentő adatok.

És nyilván erre sokan azt mondják: a Hamász a hibás, amiért október 7-én kilőtte a rakétáit. Vagy azt, hogy a gázaiak, amiért korábban a Hamászt megválasztották, megtűrték, támogatták. Vagy Irán. Esetleg a Hezbollah. Talán Oroszország – igen, mert 2022. február 24-e óta nincs olyan konfliktus, amelyet egyesek ne próbálnának így vagy úgy Moszkva számlájára írni.

De számít ez? A holtakat nem támasztja fel. Izrael katonai-politikai vezetésének pedig nem csökkenti a felelősségét.


Erre most egyesek megint felszisszennek, mert „a terroristák élő pajzsként használják a civileket”. „Mert a kórházak alá rejtik a támaszpontjaikat.” Lehet… bár vannak kétségeink. A minap például az általunk egyébként nagyra becsült Robert C. Castel kiírta a Facebook-üzenőfalára, hogy „Izrael (Gázában) lebombázta az utolsó toronyházat.” Ezek szerint minden gázai toronyházban a mélygarázstól a tetőig terrorista fészkek voltak? Ez hihető?

Tömegek haltak meg az al-Sati és a Dzsabalia menekülttáborra mért csapásokban. Az IDF elismerte, hogy ők voltak, de azzal védekeztek, hogy a Hamász egyik vezetőjével akartak végezni. Ukrajnában a felek ezt egymás között általában célzott támadással szokták elintézni. Egy-két rakéta a megfelelő helyre. Pont. Ha az izraeli hadsereg tudta, hogy mikor, hol és kit akar ligvidálni, megtehette volna ugyanezt. De inkább megszórták a tábort.

Az al-Maghazi menekülttáborban lévő ENSZ-iskolát is lebombázták. Legalább hat halott. Miért? Ha Tel-Aviv azt feltételezi, hogy az ENSZ terroristákat bújtat, vagy hagyja, hogy az iskolája fészerében rakétaindító-állást alakítsanak ki, esetleg parancsnoki pontot működtessenek a pincében, akkor tessék előállni a bizonyítékokkal; a terrorizmus támogatásával vádolni a megfelelő személyeket, vagy végső esetben kilépni az ENSZ-ből!


Az al-Ahli és az al-Aksza kórházakkal történtekre sincs értelmes magyarázat. Fogadjuk el, hogy a kettő közül az egyiket véletlenül a palesztin radikálisok robbantották fel. De a másikat? Elhangzott olyan állítás (nem is akárkitől), hogy ezek legitim célpontok, mert elsősorban terroristákat ápolnak. De nem. Ez háborús bűncselekmény! Kórházat, mentőt, orvost, ápolót a nemzetközi jog szerint akkor sem lövünk, ha ott maga az ördög fekszik infúzióra kötve, illetve a nagybetűs gonoszt ápolják.

A Szent Porphyrius templomra mért légicsapás pedig végképp megmagyarázhatatlan. Ahogy az is, milyen föld alatt bujkáló terroristákat akarnak fehér foszforral megsemmisíteni. Vagy a lakónegyedeket miért nem bunkerromboló bombákkal támadják, ha az ellenség az alagutakban rejtőzik.


A posztunk elején felsorolt számok mögött ilyen és ezekhez hasonló történetek vannak. És ezeket azért nem szabad lesöpörni az asztalról; és azért kell felelősségre vonni a háború izraeli bűnöseit is, mert fel fog nőni a palesztinoknak egy következő generációja, akik erre fognak emlékezni, amikor kilövik a rakétáikat.

Amíg a terrorizmus elleni küzdelem, mint szlogen, és Izrael zsidó állami mivolta minden gyilkosság alól felmentést ad az elkövetőknek – az erőszak körét sosem fogjuk tudni megtörni.


1 hozzászólás

 1. “… mert fel fog nőni a palesztinoknak egy következő generációja, akik erre fognak emlékezni, amikor kilövik a rakétáikat.”
  A jövő idő nem helyes, mert a Hamasz 1987-es megalakulása is egy ilyen történet volt. Izrael terrorja a palesztinokkal szemben nem 2023. október 7-én kezdődött, már legalább 77 éve tart. Az Irgun Zvai Leumi, és a Stern zsidó terrorista csoportok már 1946-ban kezdték a működésüket. Például 1946. április 25-én gépkocsikban alvó angol katonákat öltek meg az Irgun fegyveres szabadságharcosai, 1946. július 22-én pedig felrobbantották a King David Hotelt 97 embert megölve. 1947. április 18- és 20-án bomba robbantás két kórházban, 1947. szeptember 26-án pedig kiraboltak egy bankot Ramlában. 1948. április 9-én jeruzsálemi övezethez tartozó Deir Jassin palesztin faluban elkövetett vérengzésért is az Irgun csoport a felelős, amelynek során több mint 100 embert öltek meg, lányokat és asszonyokat erőszakoltak meg. Érdekesség: az Irgun egyik vezetője volt a később Nobel-békedíjjal kitüntetett izraeli miniszterelnök, Menáhém Begín!?!
  1947-ben zsidók tulajdonában 1850 km² volt, Palesztina területének 7,04%-a. Mit gondol, hány palesztin életébe került, mire mára 85%-nál nagyobb területet foglalt el Izrael, és a teljes területet megszállva tartja? Hány millió menekült el, és él többsége ma is menekülttáborokban valamelyik országban? Semmi nem fekete és fehér!
  Nekem hosszú évek óta vannak palesztin ismerőseim. Sok történetet hallottam tőlük, amik nem érték el a nyugati média ingerküszöbét, viszont megmagyarázhatnák, hogyan jutottunk el a máig.
  mesélhetnék a 8 éves kisfiúról, akit azért lőtt le az izraeli katona, mert egy kővel megdobta. Vagy a 15 éves lányról, aki azért halt meg, mert visszapofázott egy katonának. Vagy a terhes nőről aki ott halt meg a babájával együtt egy ellenőrzési ponton, mert nem engedték át, hogy a jeruzsálemi kórházba menjen. Október 7-e előtt egy palesztint egy zsidó halálra vert az utcán, és a katona ott állt, és nem tett semmit. Mesélhetnék a több ezer, vádemelés, és bírói ítélet nélkül évekig fogva tartott palesztinokról, akik közül több százan ráadásul gyerekek. Az ezért éhségsztrájkoló férfiról, akinek éhségsztrájkja 7-én a 67. napnál tartott, és azóta valószínűleg meghalt. Vagy arról a 12 éves kislányról, aki egy nap az iskolából arra ment haza, hogy a házát ledózerolták, a szülei eltűntek, és az otthona helyén új kibuc épült. És azt tudja, hogyha egy izraelinek, és egy palesztinnak peres vitája támad, soha nem a palesztinnak lesz igaza? Napestig sorolhatnám a tragédiákat, amikről itt Európában a többség nem tud, mert nem hall.
  Igen, ez a gázai tragédia újabb ellenállókat fog szülni, ez törvényszerű, de a Hamasz katonái is voltak gyerekek, és érték hasonló traumák. Tehát Izrael hangoztatott célja, hogy addig tart a bombázás, míg minden Hamasz harcost elpusztítanak, csak abban az esetben teljesülhet, ha minden palesztint kiirtanak. Erőszakkal békét csakis ideiglenesen lehet teremteni. Béke kizárólag igazsággal érhető el. Izraelnek vissza kell vonulnia az ENSZ által meghatározott határai mögé, és engedni kell megalakulni egy önálló palesztin államot. Különben a gyilkosságoknak sosem lesz vége egyik oldalról sem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét