Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap kijelentette, „nem áll készen” az Oroszországgal való tárgyalásokra. És ez így is marad, amíg az orosz csapatok nem vonulnak vissza – írja a France24, amit itthon az Index és az Oroszhírek.hu szemlézett. Utóbbi emlékeztetett arra, hogy a hadviselő felek közötti kiterjedt frontvonal a sokat hangoztatott ukrán ellentámadás ellenére csaknem egy éve majdnem mozdulatlan. Az orosz erők Dél- és Kelet-Ukrajnában állomásoznak.

Megírták azt is – erről mi is beszámoltunk –, hogy az Egyesült Államok és Európa tisztségviselői a jelentések szerint tárgyalásokat javasoltak a 20 hónapja tartó, őrlődő konfliktus lezárására, amit Zelenszkij vasárnap megtagadott. – Az Egyesült Államok tudja, hogy nem vagyok hajlandó tárgyalni a „terroristákkal”, mert az ő szavuk semmit sem ér – mondta az NBC televíziónak Oroszországra utalva.


Ennyi a hír, jöhet a véleményünk:

1, Kezdjük rögtön a végével. A színészelnök ugyanis azt mondta most, hogy „nem hajlandó tárgyalni a terroristákkal, mert az ő szavuk semmit sem ér”. Hát furcsa, hogy éppen az érvel ezzel, akinek nemhogy az adott szó, de még az aláírt megállapodás sem ért semmit.

Ma már tény, hogy Zelenszkijék és a Nyugat csak azért ment bele a minszki megállapodásba, hogy időt nyerjen a háborúra való felkészüléshez, és esze ágában sem volt hosszú távon betartani a dokumentumban foglaltakat. Ha viszont ebből indulunk ki, akkor Moszkva joggal érvelhetne azzal, hogy ő bizony nem ül le az ukrán vezetéssel tárgyalni, mert az ő szavuk semmit nem ér.


2, Nem tudom, Zelenszkij néha rá szokott-e nézni a térképre, de nem ártana tisztában lenni a jelenlegi állapotokkal. Ha megteszi, akkor rögvest kiderül a számára, hogy Oroszország jelentős területeket hódított meg Ukrajnában. S ha már Moszkva ezekért a területszerzésekért komoly veszteségeket szenvedett, önként aligha vonul ki ezekből a megyékből.

Vagyis a színészelnök vagy a realitások alapján tárgyal Moszkvával, vagy nem érdemes szót fecsérelni a témára. Van azonban egy másik megoldás is, ki kell(ene) szorítani az oroszokat a 2014 előtti Ukrajna meghódított területeiről. Erre lehetett volna hivatott a júniusban indult ukrán ellentámadás, csak hát az lényegében megállt. Így hát marad a realitás, hogy bizony az oroszokkal meg kell egyezni.


3, Persze lehet folytatni a háborút, de az minimum két veszélyt hordoz magában. Először is azt, hogy az oroszok még több területet foglalnak el, másrészt még nagyobb lehet a pusztítás, és ártatlan emberek további tíz- és százezrei sebesülhetnek vagy halhatnak meg.

Ha pedig egy pontot elér a háború, és elfogy az erő, lehet, hogy az oroszok egyszer csak átrohannak Ukrajnán. Na, akkor majd eszébe jut Zelenszkij elnöknek, hogy milyen jó lett volna korábban megegyezni az oroszokkal, akkor, amikor még kevesebb lett volna a veszteség. De akkor már késő lesz!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét