Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Gránátrobbanás következtében életét vesztette Hennagyij Csisztjakov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a tanácsadója Kijev melletti otthonában – jelentette a Strana.ua hírügynökség, a hírről itthon az Oroszhírek.hu portál számolt be.

Az ukrán belügyminisztérium szóvivője ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy „Csajki faluban található otthonában lőszerrel való gondatlan bánásmód következtében meghalt a 39 éves katona,13 éves fia pedig súlyosan megsérült, őt kórházba szállították”. A feleség és a lánya, akik a robbanás idején szintén a közelben tartózkodtak, nem szenvedtek sérülést.


A tanácsadó haláláról szóló információkat maga Zaluzsnij is megerősítette Telegram-csatornáján. Egyúttal azt állítja, hogy Csisztjakov a születésnapját ünnepelte a családjával, amikor „egy ismeretlen robbanószerkezet robbant fel az egyik ajándékban”.

Hozzátette, hogy a történtek okait és körülményeit az igazságügyi vizsgálat során fogják megállapítani. Már ha kiderülhet egyáltalán az igazság… Az Ukrajinszka Pravda szerint a lakás átvizsgálása során a rendőrség további öt egész gránátot talált. Jelentették, hogy az előzetes nyomozások „fegyverek, lőszerek vagy robbanóanyagok illegális kezelése” címén indultak meg az ügyben.


Hogy mi állhat Csisztjakov halálának hátterében?

Annyi bizonyos, a múlt héten az Economistnak írt cikkében Zaluzsnij nyilvánosan bírálta Volodimir Zelenszkijt. Azt állította, hogy az ukrán erők patthelyzetbe kerültek, és elismerte, hogy nem tudták felmutatni a csapatok előrenyomulásának azt a lenyűgöző ütemét, amelyet Nyugaton elvártak tőle.

Zelenszkij az Európai Bizottság vezetőjével, Ursula von der Leyennel közös kijevi sajtótájékoztatóján nem értett egyet a főparancsnok álláspontjával, megjegyezve, hogy ami van, „az nem patthelyzet”. Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zsovkva a maga részéről azt mondta, hogy Zaluzsnijnak nem kellett volna a nyugati médiának beszámolnia a fronton kialakult helyzetről.


Ez a történet annyira ukrános, és annyira jellemző a Zelenszkij-kurzusra. Zaluzsnij elmondja az igazat, amit Zelenszkij nagyot hazudva megpróbál letagadni. Majd végül elismerve az ukrán főparancsnok igazát, kijelentik, hogy Zaluzsnijnak nem kellett volna elmondani a valós helyzetet. Ezzel együtt aligha hiszem – bár ez is elképzelhető –, hogy a tetteseket a színészelnök köreiben kell keresni. Ha igen, akkor egyértelmű üzenetet küldtek a főparancsnoknak, hogy ha sokat énekel a valóságról a nyugati sajtónak, akkor könnyen úgy járhat, mint a tanácsadója.

De azt is el tudom képzelni, hogy Csisztjakov egyéb belső leszámolás áldozata lett, meglehet, hogy ellenállt valamilyen korrupciós próbálkozásnak, vagy éppen másokat nem engedett közel a zsíros fazékhoz… Ki tudja! Egy biztos, Csisztjakov halott, Zaluzsnij viselkedéséből pedig talán ki fog derülni, hogy a merénylettel neki üzentek vagy sem?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét